• Prihlás sa do programu Študentské Trénerské Centrum Microsoft

          • Program Študentské Trénerské Centrum Microsoft pripravuje študentov na ich pracovnú kariéru a na trh práce. Cieľom celého programu je pripraviť študentov v oblasti lektorskej činnosti, technológií Microsoft 365, programovania, IoT a správy zariadení tak, aby ich ďalšia cesta napomohla k postupu medzi elitných študentov Microsoft Learn Student Ambassadors.

            Účasťou v programe Študentské Trénerské Centrum máš tiež možnosť získať obrovské príležitosti a možnosti na svoj osobný rozvoj. Program je len pre cieľavedomých a vytrvalých študentov, ktorí sa neboja výziev. Ak si myslíš, že patríš medzi nich, prihlás sa na stcms.sk/2024!

             

            Ak ťa program zaujal a máš nejaké otázky, pokojne sa spýtaj úspešných absolventov Tomáša Hubinu zo IV.A alebo Daniela Grosmana z III.A.

          • 85. výročie založenia gymnázia v Šuranoch - oznam

          • •    Vážení absolventi, učitelia, žiaci, rodičia a priatelia školy,
            1. decembra 2023 si budeme pripomínať 85. výročie založenia gymnázia v Šuranoch.
            Ako hrdí pokračovatelia tejto tradície máme záujem si dôstojne uctiť toto jubileum.
            Celý školský rok 2023/2024 sa bude niesť v znamení spomienok, rozhovorov, stretnutí s ľuďmi, ktorí sú alebo boli s naším gymnáziom spätí. Radi by sme zorganizovali slávnostnú akadémiu a sprievodné podujatia vo forme besied, výstav, stretnutí.
            Pri tejto príležitosti si Vás dovoľujeme poprosiť o akúkoľvek formu pomoci pri organizovaní osláv tohto významného výročia. Pripravujeme krátky film o škole, kde by naši absolventi krátko mohli povedať o svojich spomienka na štúdium na GYMSU, prípadne, aké boli Vaše ďalšie kroky po ukončení štúdia, iná možnosť je napísať krátku spomienku, resp. zážitok zo štúdia, prípadne poslať fotografiu, ktorú uverejníme so súhlasom GDPR na výstave.
            V prípade, že máte záujem stať sa spolutvorcom nášho spoločného jubilea, neváhajte nás kontaktovať na: skola@gymsu.sk, príp. telefonicky na +421903707456. 
            Ďakujeme za akúkoľvek formu pomoci.
            Organizačný tím Gymnázium Šurany

          • Vyskúšali sme si rolu moderátora

          • Krajské osvetové stredisko v Nitre 23.10.2023 organizovalo súťaž „Mladý moderátor 2023“. Do súťaže sa zapojil tím GYMSU v zložení: Petronela Klučková, III.B, Milan Slobodník, I.A a Jakub Bartoš, III.A. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť si vlastnú reláciu. Mala obsahovať krátke aktuálne správy, reportáž, reklamu a taktiež interview. Samotnej súťaži predchádzali tvorivé workshopy, ktoré pri súťažných disciplínach poskytli našim žiakom možnosť predprípravy a cenné vedomosti.

            Víťazom krajského kola súťaže Mladý moderátor v kategórii do 18 rokov sa stal Jakub Bartoš, čím postúpil do celoštátneho kola súťaže Mladý moderátor- Sárova Bystrica. Bude sa konať 23.- 24.11. 2023 v Banskej Bystrici.

            Petronele, Milanovi a Jakubovi ďakujeme za výbornú reprezentáciu nášho gymnázia. Počas prípravy aj v priebehu samotnej súťaže pracovali a mysleli tímovo, navzájom si pomáhali a podporovali sa. Jakubovi prajeme veľa šťastia v celoštátnom kole!

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 23. októbra 2023 sme si pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc. Každoročne sa slávi po celom svete každý štvrtý októbrový pondelok. V našej škole sme Medzinárodný deň školských knižníc oslávili s dvomi prváckymi triedami. Študentky druhého ročníka (2.B - Natália D., Vivien K., Alexandra R.) predstavili prvákom význam dňa, jeho pôvod a tvorivo priblížili cestu knihy a jej vývin v histórii. V oboch triedach sa realizovali rôzne originálne, vtipné a kreatívne čitateľské aktivity. Ich snahou bolo zábavnou formou práce s knihou podporiť u žiakov pozitívny a trvalý vzťah ku knihe a k čítaniu. Pridanou hodnotou realizovaných aktivít bol rozvoj čitateľských, komunikačných, prezentačných i sociálnych zručností a vytváranie pozitívnej atmosféry v triedach.

          • Deň úcty k starším na GYMSU

          • V piatok 20. októbra sme k nám na GYMSU pozvali dôchodcov a starých rodičov našich spolužiakov. V rámci mesiaca úcty k starším sme si pre nich pripravili rôznorodý program. Predstavili sme im, ako funguje Gymnázium v súčasnosti, M SČK pri GYMSU im predviedlo ukážku prvej pomoci, ukázali sme im novinky v areáli školy, no nechýbalo ani spevácke vystúpenie našej spolužiačky Gréty Raslavskej. Pri prezeraní kroník si seniori zaspomínali aj na časy, keď navštevovali školu oni🤗 Pre nás študentov to bolo veľmi milé stretnutie a dúfame, že k nám o rok zavítajú opäť. 💙

          • Odborná prednáška

          • Počas seminára v rámci riešenia projektu „EKO – GYMSU: Zvyšovanie povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy vo výchovno-vzdelávacom procese na škole“ vedúca Arboréta Mlyňany, Ing. Jana Konôpková, PhD., zoznámila študentov gymnázia s históriou a súčasnosťou tohto akademického pracoviska (dendroexpozície, vedecká činnosť, spolupráca s univerzitami, edukačný proces, služby pre verejnosť) a vedúci vedeckého Oddelenia dendrobiológie, Ing. Peter Ferus, PhD., sa ich snažil motivovať k intenzívnejšej ochrane prírody prostredníctvom prednášky "Ako môže bežný teenager na Slovensku prispieť k ochrane biodiverzity?". V našej krajine ojedinelým aktom bolo zriadenie externého depozitu jedného zo študovaných chránených druhov drevín - ruže roľnej - priamo v areáli gymnázia.

            Projekt EKO – GYMSU sa blíži k záveru. Bol financovaný z Nórskych grandov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu SR.

                        Máme za sebou dlhú cestu. Borili sme sa s rôznymi problémami, riešili sme náročné úlohy, akými boli vybudovanie eko učebne, inštalácia zbernej nádoby na dažďovú vodu k zavlažovaciemu systému a iné. Odborné stavebné práce boli prenechané odborníkom.

                        Ale aj naši žiaci sa snažili svojou troškou prispieť k splneniu vytýčených úloh. Ich hlavným cieľom bola osveta zameraná na problematiku environmentálneho povedomia žiakov, ale aj širokej verejnosti. Pokračovali aj v spolupráci s partnerskou školou - ZŠ Bernolákova, Šurany. Vybraní žiaci základnej školy a gymnázia sa zúčastnili besedy s vedeckými pracovníkmi priamo v Arboréte v Tesárskych Mlyňanoch. Bližšie sa oboznámili s ojedinelou a vzácnou botanickou záhradou, ktorá je nielen pastvou pre oči, ale obsahuje dreviny (stromy a kríky) najmä pre študijné a výskumné účely.

                        Ďalším krokom bola výsadba flóry, ktorú sme zrealizovali v školskom areáli. Množstvo CO2 v ovzduší stále narastá. Rastliny sú schopné viac fotosyntetizovať, čím sa stimuluje aj ich rast. Výsadbou rastlín sme teda aj my prispeli k zníženiu CO2 v našom okolí.

                        Poslednou úlohou bola výsadba miniarboréta v okolí eko učebne a názorné zobrazenie vysadených druhov rastlín a drevín.

                        I keď sa zdá, že projekt bude po záverečnej konferencii ukončený, nie je to tak. My sa musíme i naďalej starať o výsadbu v okolí školy, zapájať sa do diskusií a iných aktivít, ktoré sa týkajú zvyšovania povedomia o zmene klímy. Aby sa nielen naše okolie, ale i naša krajina zachovala aj pre ďalšie generácie.

            Fotoalbum odborná prednáška...

          • Návšteva z Nórska

          • V utorok na našu školu zavítala vzácna návšteva z Nórska. Privítali sme ich, ako sa na Slovákov patrí – chlebom a soľou. Našim priateľom sme predstavili projekt EKO GYMSU, ukázali im novovybudovanú eko učebňu a vysadené miniarborétum v areáli školy. Celé stretnutie sa nieslo v pohodovej atmosfére. Domov si odniesli okrem malého darčeka aj pár nových slovenských fráz. 😊

        • Povolanie pápež v DAB Nitra
          • Povolanie pápež v DAB Nitra

          • Dňa 12.10.2023 sme sa celá škola dopravili ŽSR do Divadla Andreja Bagara v Nitre za účelom návštevy divadelného predstavenia ,,Povolanie pápež". Predstavenie bolo veľmi poučné a povzbudivé pre každého z nás, pretože Ján Pavol II. predstavoval symbol lásky a viery, mieru a súcitu. Všetci žiaci ste vytvorili vynikajúce publikum pri nádhernom predstavení.  Fotoalbum DAB

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV opäť po roku na našej škole

          • 26. september sa tradične niesol v posolstve pripomenúť si Európsky deň jazykov. Z iniciatívy Rady Európy sa tento deň oslavuje od roku 2001. Pri tejto príležitosti prebiehali rôzne aktivity na našej škole na hodinách cudzích jazykov. Ich cieľom bolo podporiť učenie sa jazykov, kultúrnu a jazykovú rôznorodosť a zvýšiť povedomie o veľkej rozmanitosti jazykov v Európe. Žiaci aj pomocou digitálnych technológii hľadali rôzne slová vo viacerých cudzích jazykoch, zaujala ich odlišná, zábavnejšia forma učenia sa cudzích jazykov. Taktiež boli žiakom ponúknuté anglické časopisy na čítanie počas voľných hodín a prestávok v relaxačnej zóne dolnej chodby. Mnohí prejavili záujem nielen o jazyk ako taký, ale aj o životný štýl, kultúru, zvyky a tradície v iných európskych krajinách.

          • Workshop Mladý moderátor

          • Krajské osvetové stredisko v Nitre počas dvoch štvrtkov pripravilo pre nádejných moderátorov tvorivé workshopy. Počas nich sme si mohli vyskúšať umenie viesť rozhovor s ostrieľanými moderátormi.  Adela a Viktor Vinceovci nám odovzdali svoje skúsenosti a taktiež nám dali cenné rady, aby sme čo najlepšie obstáli v krajskom kole súťaže Mladý moderátor, na ktoré sa chystajú: Petronela Klučková, III.B, Milan Slobodník, I.A a  Jakub Bartoš, III.A.

            Držte nám palce!

          • Exkurzia Viedeň

          • Dňa 3.10. sa ranné slnečné lúče preháňali po rušných uliciach Viedne. V jej tieni sa pohybovala skupina mladých ľudí. Boli to žiaci 2. ročníka Gymsu, ktorí sa vydali na exkurziu do hlavného mesta Rakúska.

            Deň exkurzie bol venovaný histórii a kultúre Viedne. Žiaci navštívili Viedenskú radnicu, Námestie Márie Terézie, Kapucínsku kryptu, Michalské námestie a mnohé ďalšie pamiatky. Na Námestí Márie Terézie obdivovali sochu Márie Terézie a jej radcov. V Kapucínskej krypte sa poklonili pamiatke Habsburgovcov, ktorí tam boli pochovaní. Na Michalskom námestí si obdivovali nádherný barokový palác Hofburg.

            Žiaci taktiež navštívili Volksgarten park. Vo vnútri parku sa nachádza množstvo krásnych záhrad, jazierok a fontán.

            Po náročnom dni mali žiaci rozchod. Mohli si oddýchnuť, nakúpiť si suveníry alebo ďalej spoznávať Viedeň.

            Neskôr sa presunuli do najväčšieho parku vo Viedni, Prater. Žiaci tam mali príležitosť na relaxáciu, občerstvenie alebo návštevu rôznych adrenalinových atrakcií.

            Exkurzia do Viedne bola pre žiakov prínosom a nezabudnuteľným zážitkom. Dozvedeli sa veľa nového o histórii, spoznali inú kultúru a súčasnosť Rakúska.

            Žiaci sa vrátili domov plní nových zážitkov a vedomostí. fotoalbum Exkurzia Viedeň.

          • Divadelné predstavenie Pygmalion

          • Dňa 3.10.2023 mali naši maturanti jedinečnú príležitosť navštíviť divadelné predstavenie hrané v anglickom jazyku. TNT Theatre Britain naštudovalo a predviedlo divadelnú hru Pygmalion, ktorej autorom je anglický dramatik a esejista írskeho pôvodu - nositeľ Nobelovej ceny za literatúru - George Bernard Shaw.

            Študenti tak mohli okrem kultúrneho zážitku otestovať i svoje jazykové znalosti.

          • Na ceste za umením

          • Dňa 28.9.2023 žiaci I.B a II.A počas vyučovacej hodiny Umenia a kultúry navštívili výstavu regionálnych tvorcov a producentov z Mikroregiónu Cedron Nitrava v šurianskej Synagóge. RNDr. Miroslav Eliáš počas prehliadky poskytol žiakom aj odborný výklad, za čo mu patrí srdečná vďaka. Mgr. Zuzana Demová

          • Cesta do praveku

          • V jednu slnečnú septembrovú stredu sa partia gymnazistov, nadšencov histórie, spolu so žiakmi základných škôl, vybrala cestovať v čase vďaka podujatiu Cesta do praveku 2023, ktoré organizovala obec Čaka v spolupráci so ZŠ Čaka, Oblastnou organizáciou CR Tekov a Radix Slovakia, o.z.

            Púť do minulosti sa začala v 19. storočí na miestnej fare. Navštívili sme pamätnú izbu Martina Čulena, národného buditeľa a spoluzakladateľa Matice slovenskej. O jeho bohatej činnosti porozprával správca farnosti Peter Hayden. Zavítali sme aj do stredoveku, kde sme sa oboznámili s brtníctvom, jedným z najstarších remesiel. Na čistine, uprostred lesa pri „prameni“ Badica, sa žiaci  dozvedeli zaujímavosti o náčelníckej mohyle z ml. doby bronzovej, náleze stredoeurópskeho významu.

            Na tom istom mieste stojí zrekonštruovaná pec, postavená podľa dobových postupov miestnym rodákom. Dokonca sme si pochutnali na voňavých posúchoch, takých, aké si pripravovali naši pravekí predkovia.

            Sme radi, že sme sa tejto vydarenej akcie zúčastnili, spoznali  srdečných ľudí a objavili ďalší krásny kút Slovenska. Určite do Čaky zavítame opäť.

          • Výlet do divadla

          • Dňa 21.09. 2023 sa žiaci a učiteľský dozor zhromaždili v poobedňajších hodinách pri škole
            a autobusom sa odviezli do Bratislavy. Po krátkom rozchode sme sa stretli pred divadlom
            Nová Scéna, kde sme si pozreli divadelné predstavenie Bedári-Les Misérables.
            Hlavné aj vedľajšie postavy boli obsadené nadanými hercami, najmä hlavný hrdina Jean
            Valjean v obsadení Titusza Tóbisza. Každý herec podal aj skvelý spevácky výkon a celková
            inscenácia románu zanechala nejedného diváka v slzách.

            Po predstavení sme sa všetci spolu obohatení umeleckým zážitkom vrátili v neskorých
            nočných hodinách naspäť do Šurian.