• Olympiáda v nemeckom jazyku – školské kolo

          • Dňa 21.11.2021 sa uskutočnilo školské kolo nemeckej olympiády, zúčastnilo sa ho 21 žiakov. Súťažili v troch kategóriách podľa ročníkov. V kategórii 2A sa na 1.mieste umiestnila Ema Hercegová (I.A), 2.miesto získala Veronika Bálintová (II.A) a na 3.mieste bola Ella Teplanová (II.A). V kategórii 2B bol na 1.mieste Jakub Čvirik (IV.B), na 2.mieste bola Veronika Štefániková (III.A) a na 3.mieste sa umiestnil Matej Zeleňák (IV.A). Žiaci Ema Hercegová, Veronika Bálintová, Jakub Čvirik a Veronika Štefániková postupujú do okresného kola olympiády. V kategórii 2C zvíťazila Karin Ďurišová (IV.A), ktorá postupuje priamo do krajského kola. Olympiáda v nemeckom jazyku preverila všetky jazykové kompetencie súťažiacich, ktorým ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a držíme palce v ďalších jazykových skúškach. Fotogaléria

             

          • Náboj Junior 2022

          • Dňa 25.11.2022 sme na našej škole zorganizovali tímovú medzinárodnú súťaž Náboj Junior v matematike a fyzike určenú pre štvorčlenné tímy žiakov primárne 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušné ročníky osemročných gymnázií. Snahou každého z dvanástich štvorčlenných tímov bolo v priebehu dvoch hodín vyriešiť čo najviac úloh vyžadujúcich istú dávku invencie a dôvtipu. Na prvých troch pozíciách sa umiestnili nasledujúce tímy:

            1. miesto
            Gymnázium Ľ. J. Šuleka, Pohraničná 10, Komárno – B tím v zložení:
            Vierka Rumanová (Kvarta), Emma Poláková (Kvarta), Kornélia Molnárová (Kvarta), Petra Pónyová (Kvarta).

            2. miesto
            Základná škola, SNP 5, Šurany – B tím v zložení:
            Michal Zeleňák (9. ročník), František Guláš (9. ročník), Tobiáš Orieščik (9. ročník), Šimon Zahorák (9. ročník).

            3. miesto
            ZŠ J. A. Komenského, Nová cesta 9, Tvrdošovce – A tím v zložení:
            Peter Csikós (9. ročník), Dominik Košťál (9. ročník), Adam Vidovič (9. ročník), Martin Lazebník (9. ročník).

            Gratulujeme víťazom a dúfame, že sa súťaž podarí zorganizovať aj na budúci rok. Ďakujeme celému tímu organizátorov, špeciálne žiakom I.A triedy a ich obetavým rodičom, ktorí neúnavne pracovali pri príprave tohto náročného podujatia. Veríme, že spokojní boli súťažiaci žiaci a rovnako aj ich učitelia.

            Mgr. Z. Demová

        • Pomôžme ľuďom v núdzi
          • Pomôžme ľuďom v núdzi

          • V dňoch 25.11. a 26.11 2022 sa naši žiaci zúčastnili zbierky potravín a hygienických potrieb v Tesco  Šurany, ktorú organizuje Spolok sv. Vicenta de Paul, Socialne centrum Útulok Šurany a Zariadenie podporovaného bývania. Ďakujeme za pomoc pre tých, ktorí to najviac potrebujú. Fotogaléria potravinová zbierka...

          • Gaudeamus Nitra 2022

          • Dňa 16.11.2022 študenti 3. ročníkov navštívili Veľtrh vysokých škôl Gaudeamus v Nitre. Gaudeamus prednáškové a konzultačné dni v Nitre ponúkli študentom prednášky, na ktorých sa mali možnosť dozvedieť množstvo cenných informácií o pomaturitnom štúdiu, fakultách, študijných programoch, vybavení školy, ako aj o aktivitách, ktoré jednotlivé školy ponúkajú. Po registrácii na veľtrh si študenti mohli urobiť aj online Test študijných typov, ktorý im pomohol zistiť, na ktoré študijné oblasti sa najlepšie hodia, a tak si ľahšie môžu vybrať školu, ktoré je pre nich vhodná. Počas veľtrhu boli pre nich pripravené kontaktné miesta, kde boli zástupcovia škôl pripravení odpovedať na ich otázky.

             

          • Deň otvorených dverí na GYMSU

          • Dňa 8.11.2022 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí, počas ktorého sme u nás privítali žiakov základných škôl v našom regióne, ako aj ich pedagógov a rodičov, ktorí mali možnosť vidieť a zažiť, ako beží študentský život na našej škole.

             

            Veríme, že sa žiakom u nás páčilo a tešíme sa na stretnutie s nimi v budúcnosti v našich laviciach! 

            album Deň otvorených dverí na GYMSU.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Štvrtý októbrový pondelok

            sme už tradične na našom gymnáziu venovali Medzinárodnému dňu školských knižníc.

            Žiaci dvoch tried prvého ročníka sa počas dňa zúčastnili krátkych prednášok a aktivít venovaných knihám ako takým, ale najmä ich tvorbe. Konkrétne si vyskúšali prácu častokrát opomenutých ľudí, ktorí sa vo veľkej miere podieľajú na úspechu každej knihy, a to ilustrátora a prekladateľa.

            Tento deň otvorila pani riaditeľka. Po jej krátkom príhovore druháci porozprávali svojim mladším spolužiakom o vzniku knihy, dôležitosti obalu knihy a práci prekladateľa. Následne si prváci skúsili, či by dokázali uhádnuť obsah knihy len na základe jej obalu, v čom boli až prekvapivo dobrí, ukázali svoju kreativitu i poznatky z oblasti kultúry či histórie. V ďalšej aktivite si skúsili, aké to je prekladať literárne dielo či ilustrovať ho, v čom boli rovnako dobrí.

            Knihy sú neoddeliteľnou súčasťou života mnohých ľudí, od najmenších detí až po seniorov, každému z nás prinášajú do života niečo iné, niekomu informácie, inému únik z reality. Veríme, že i vďaka týmto aktivitám si prváci uvedomili, aké náročné je ich tvoriť a dodá im to chuť čítať viac než doteraz.

            Fotoalbum Medzinárodný deň školských knižníc.

          • Registrácia do programu Študentské Trénerské Centrum Microsoft

          • Program Študentské Trénerské Centrum pripravuje študentov na ich pracovnú kariéru a na trh práce. Cieľom celého programu je pripraviť študentov v oblasti lektorskej činnosti, technológií Microsoft 365, programovania, IoT a správy zariadení tak, aby ich ďalšia cesta napomohla k postupu medzi elitných študentov Microsoft Learn Student Ambassadors

            Účasťou v programe Študentské Trénerské Centrum máš tiež možnosť získať obrovské príležitosti a možnosti na svoj osobný rozvoj. Program je len pre cieľavedomých a vytrvalých študentov, ktorí sa neboja výziev. Ak si myslíš, že patríš medzi nich, prihlás sa!

          • „S mladými o mladých“

          • Dňa 12.10.2022 sa konala v Nitre konferencia „S mladými o mladých“, ktorej sa zúčastnili 3 študenti, zastupujúci Školský parlament Gymnázia Šurany, Barbora Marenčáková z 2.A, Roman Štefánik z 2.B a Juraj Prusák zo 4.A. Prítomným bol aj koordinátor školského parlamentu Mgr.  Martin Blaško.

            bola zúročením niekoľko mesačného projektu, v rámci ktorého sa mladí ľudia a organizácie v Nitrianskej samospráve sieťovali, navzájom inšpirovali a podporovali.  Krásnym záverom bola konferencia s množstvom podnetov.

            Mladí prezentovali v krásnom prostredí Centra voľného času Domino v Nitre svoje nápady a návrhy zlepšenia oblastí vzdelania, športu, informovanosti v Nitrianskom samosprávnom kraji. Ich nápady a návrhy prezentovali prítomným poslancom NSK, profesorom, učiteľov a pracovníkom s mládežou nielen Nitrianskeho kraja. Formou otvoreného dialógu diskutovali o problémoch, s ktorými sa mladí stretávajú a spoločne hľadali riešenia a postrehy, ktoré sú smerodajné pre zlepšenie kvality života v Nitrianskom kraji.

            Súčasťou konferencie bolo aj oceňovanie mladých ľudí, organizácií či projektov v rámci 0. ročníka oceňovania YOWA.

            Konferencia sa konala v rámci projektu ERASMUS+ (Kľúčová akcia 3) – Európsky dialóg s mládežou.

            Link na video z konferencie : https://tvnitricka.sk/s-mladymi-o-mladych/

            Fotogaléria „S mladými o mladých“.

          • Divadelné predstavenie DAB Nitra

          • Dňa 19.9.2022 sme sa celá škola dopravili ŽSR do mesta Nitra za účelom návštevy muzikálu „Jozef a jeho zázračný plášť“. Predstavenie bolo veľmi poučné a povzbudivé pre každého z nás.  Hlavnú úlohu hral populárny mladý herec Martin Klinčúch. Fotoalbum DAB Nitra.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Dňa 24. októbra 2022 sa naši žiaci zapojili do kampane Študentská kvapka krvi, ktorú každoročne organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom za ochotu nezištne pomôcť a prvodarcom prajeme do budúcnosti mnoho ďalších úspešných odberov. Veríme, že ich úspech povzbudí aj ostatných spolužiakov k rozhodnutiu darovať túto vzácnu, životodarnú a nenahraditeľnú tekutinu.

            Prvodarcovia krvi GYMSU:

            Emma Kolláriková, III.A

            Patrícia Bartišeková, IV.A

            Adrián Lutišan, IV.A

            Matej Zeleňák, IV.A