• MATURITNÝ TÝŽDEŇ NA GYMSU

          •      Každoročne sa počas maturít naši mladší študenti zúčastňujú rôznych podujatí mimo areálu školy, aby dopriali maturantom pokoj a ticho pri vypĺňaní testu a písaní slohovej práce či počítaní príkladov skúšky dospelosti. Ani tento rok to nemohlo byť inak.

                 12.3. sa triedy zúčastnili 2 prednášok, prvú z nich zabezpečila Mestská knižnica M. Matunáka v Šuranoch a študentom pútavo priblížila život a smrť Žofie Bosniakovej. Okrem toho sme si pozreli vizualizáciu bývalého šurianskeho hradu. Na druhú prednášku sme sa presunuli do synagógy, kde nám RNDr. Miroslav Eliáš predstavil zbierku kníh, ktoré sa nachádzajú v našom múzeu.

                 13.3. sa študenti zúčastnili literárneho workshopu pod taktovkou Hany Zeleňákovej, ktorá nás prostredníctvom sveta komiksov preniesla do čias dávno minulých a ukázala, že aj na tak vážne témy, akými sú vojna či sloboda, sa dá pozrieť z rôznych perspektív.

                 14.3. sa študenti opäť stretli v knižnici, kde mladý poet a absolvent nášho gymnázia, Jakub Šulka, predstavil svoju básnickú tvorbu a priblížil študentom proces vydania knihy.

                 Veríme, že tieto zaujímavé informácie sa vryli našim študentom do pamäte a inšpirovali ich k ich vlastnej tvorivej či inej činnosti. Všetkým, ktorí nám pomohli tieto zážitky študentom sprostredkovať, úprimne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Tretiaci zožali úspech v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti

          • 26. 3. 2024 sa konal 46. ročník krajského kola stredoškolskej odbornej činnosti.  Našu školu reprezentovali žiaci III.A- Daniel Grosman, Lucia Frištyková, Hana Hanesová, Lenka Tóthová, Barbora Pápaiová a žiak III.B- Roman Štefánik. Tretiakom sa  v KK SOČ darilo výborne.

            Roman Štefánik so svojou prácou „Odlúčení od reality“ v odbore Pedagogika, psychológia, sociológia získal 2. miesto, čím postúpil do celoštátneho kola SOČ, ktoré sa bude konať v dňoch 24.-26.4.2024 v Nitre. V práci sa zaoberal celkovým negatívnym vplyvom sociálnych sietí na život človeka s cieľom nájsť správne východisko a riešenie, ako zodpovedne využívať tieto platformy. Romanovi držíme palce, aby sa mu výborne darilo aj vo vyššom kole. Ďalší súťažiaci sa umiestnili na krásnom 4. mieste.

            Naši žiaci k príprave na  KK SOČ pristupovali zodpovedne, práce a ich prezentácie boli na vysokej kvalitatívnej úrovni.  Srdečne všetkým blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu Gymnázia a veríme, že sa aj do ďalších projektov  budú naši žiaci púšťať s takou chuťou a odhodlaním, aké prejavili  pri  stredoškolskej  odbornej činnosti.

          • Oznam

          • Úradné hodiny počas veľkonočných prázdnin v dňoch 28. 3. - 2. 4. 2024 sú od 8.00hod. do 12.00hod.

            Vyučovací proces sa začína dňa  3.4.2024 (streda) podľa platného rozvrhu.

          • Deň učiteľov 2024 - NSK Nitra

          • Dňa 25.3.2024 si pani riaditeľka Ing. Mgr. Alžbeta Danielová z rúk predsedu NSK Ing. Branislava Becíka, PhD, prevzala Ďakovný list predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti "Dňa učiteľov 2024". Srdečne blahoželáme a držíme palce a veľa vytrvalosti pri jej ďaľšej riadiacej a pedagogickej činnosti. Fotoalbum - Deň učiteľov 2024 na NSK NItra.

          • Okresné kolo Biblickej olympiády

          • Náš súťažný tím v zložení Michaela Tvrdoňová, Grétka Raslavská a Marek Rybár, všetci žiaci z II.A, sa dnes zúčastnili dekanátneho (okresného kola) biblickej olympiády stredných škôl, v ktorom zvíťazili a postúpili do diecézneho krajského kola. Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Fotoalbum...

          • Medzinárodný deň vody

          • Dňa 20.3.2024 o 10:00 sa pri príležitosti Medzinárodného dňa vody uskutočnila beseda s mladými aktivistami v Spoločenskej hale Šurany. Prezentácia sa zameriavala na stav pitnej vody v Iraku a iných krajinách Blízkeho východu.  Fotoalbum...

          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 15. marca 2024 sa v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove  uskutočnilo okresné kolo vedomostnej súťaže „ Čo vieš o hviezdach“. Naše gymnázium reprezentovali Samuel Steiner, Radovan Vida a Tomáš Hubina.

            Radovan Vida sa umiestnil na druhom mieste v kategórii stredných škôl  a zároveň postupuje do krajského kola súťaže.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Radovanovi blahoželáme. R.Č.

            Fotoalbum...

        • Krajské kolo OANJ
          • Krajské kolo OANJ

          • Dňa 14.februára 2024 sa v Nových Zámkoch uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentoval žiak IV.B triedy Patrik Žák, ktorý obsadil druhé miesto. Blahoželáme! Fotoalbum...

          • Deň bez mobilu

          • Milí žiaci,

            na škole sme si všimli, že sa niekedy až príliš izolujeme s našimi telefónmi, a strácame pritom ľudské vzťahy. Preto, by sme chceli 27. februára vyhlásiť Deň bez mobilu, počas ktorého by sme sa ako škola spoločne snažili na chvíľu odložiť mobilný telefón a prežívať život v realite.

             

            Školský parlament GYMSU

          • 11. ročník Školského plesu GYMSU

          • V piatok 19. januára sa študenti nášho gymnázia zabavili na tradičnom 11. ročníku Školského plesu GYMSU. Teší nás, že sa nám i tento rok podarilo zorganizovať akciu, ktorou sme opäť dokázali, že sa vieme okrem učenia aj zabávať.

            Ples otvorili pani riaditeľka školy Ing. Mgr. Alžbeta Danielová a predseda Školského parlamentu Samuel Steiner. Po otváracom tanci a kultúrnom programe nasledovala už pravá, nefalšovaná plesová zábava, nesmela chýbať ani bohatá tombola a samozrejme vyhlásenie kráľa a kráľovnej plesu – Natálie Sojkovej z III.A a Patrika Žáka zo IV.B triedy.

            Ďakujeme vedeniu školy a Rodičovskému združeniu za podporu, pedagogickému zboru, všetkým štedrým sponzorom bohatej tomboly, no predovšetkým vám, ktorí ste sa plesu zúčastnili.

            Veríme, že ste sa zabavili a dúfame, že sa o rok vidíme opäť.

          • Pietna spomienka na výbuch obilného mlyna v Šuranoch - 35. výročie

          • Dňa 21.2.2024 si žiaci z I.B uctili spolu s Mestom Šurany a MsKS Šurany obete výbuchu, ktorý sa datuje ako Čierny deň novodobej histórie mesta Šurany.

            Písal sa 21 február 1989 bolo asi krátko po dvanástej hodine, keď explodovalo tretie poschodie budovy obilného mlyna vo vtedajšom k.p. Cukrovar a mlyn v Šuranoch.

            Príčiny výbuchu skúmala a vyšetrovala osobitná komisia, ale aj experti, prizvaní boli odborníci na výbušnosť z Výskumného ústavu uhelného z Radvaníc.
            Pri hasení požiaru pracovali hasiči z okresov Nitra, Nové Zámky, Galanta, Komárno a Trnava. Hasiči museli ratovať aj obilné silo stojace vedľa horiaceho mlyna.
            Pri požiari bolo sedem ľudí zranených, z nich traja boli hospitalizovaní v nemocnici. V budove mlyna našlo svoju smrť osem ľudí:
            Peter Krajčovič z Kostolného Seku
            Lýdia Melišková zo Šurian
            Rozália Holková z Vlkasu
            Mária Mojcherová zo Šurian
            Ružena Lakatošová z Komjatíc
            Rudolf Sládeček z Veľkého Kýru
            Mária Mrváňová z Hulu
            Emília Ottová zo Šurian

            Ťažký pracovný úraz utrpel aj Ing. Igor Kozár z Bánova, ktorý pracoval ako asistent hlavného mlynára a v podniku pracoval 1 rok a 7 mesiacov. Ďalších 6 osôb utrpelo pracovné úrazy: Dana Radecká, Jozefa Jakubeková, Jaroslava Baťašová, Mária Lukáčová, Oľga Katanojová, Anna Koláriková.
            Mimoriadnou odvahou a duchaprítomnosťou zachránil elektrikár Jozef Urban deväť žien z baliarne.

            Európsky podnikateľ barón Alexander Hatvany - Deutsch prerazil so šurianskou múkou na európsky trh. Dal základ rozvoju šurianskeho mlynárstva v 20. storočí.
            Cukrovarský mlyn ako súčasť cukrovaru bol založený v roku 1912. Vždy bol pod osobitným dohľadom vojsk a štátu. Tunajšie moderné silá skladovali obilie z celého štátu.
            Až na východe Slovenska poznali bielo-červený obal vrecka s „najľepšou mukou na koľače“. Istý pražský obchodník v 20. rokoch minulého storočia vymyslel reklamný slogan Šuranská mouka předčí uherskou.
            Štítok so sloganom sa nezachoval. V Šuranoch zhorel aj s kanceláriou. 

            zdroj: Internet, foto: R. Kozlíková

            Fotoalbum Pietna spomienka na výbuch obilného mlyna v Šuranoch

          • Školské kolo SOČ

          •      Stredoškolskej odbornej činnosti sa venujú žiaci na hodinách slovenského jazyka a literatúry. Jej výsledkom je samostatná práca  pod vedením odborného konzultanta a metodika. Žiaci riešia teoretické a praktické úlohy.

                 Do školského kola, ktoré sa konalo 05.02.2024, sa zapojilo osemnásť žiakov tretieho ročníka so sedemnástimi prácami. Žiaci pri ich vypracúvaní prejavili odborné tvorivé myslenie a kreatívni boli aj pri obhajobách pred  hodnotiacou porotou. Spolužiaci sa navzájom podporovali, kládli zvedavé otázky a viedli duchaplnú diskusiu. Práce boli na vysokej úrovni.

                 Žiaci sa venovali rôznym témam z oblasti voľného času, športu, histórie, psychológie, umenia, pedagogiky, zdravotníctva, chémie, inormatiky.

                 V krajskom kole stredoškolskej odbornej činnosti  bude našu školu reprezentovať deväť prác stredoškolskej odbornej činnosti.

                 Víťazom v školskom kole srdečne blahoželáme a držíme  palce, nech sa im výborne darí aj vo vyššom kole súťaže. Fotogaléria

             

          • Krajské kolo OSJL

          • Dňa 1. februára sa dvaja žiaci nášho gymnázia, Michaela Tvrdoňová z II.A a Samuel Hoppan zo IV.B, zúčastnili krajského kola OSJL na Gymnáziu Golianova 68 v Nitre.

            Rovnako ako v školskom kole, ktorého víťazmi sa každý vo svojej kategórii stali práve Samko a Miška, aj na krajskom kole sa súťažilo v 3 oblastiach: čítanie s porozumením, transformácia textu a prednes.

            Obaja naši žiaci nás reprezentovali so cťou a Samuelovi Hoppanovi sa v ťažkej konkurencii dokonca podarilo ukoristiť 9. miesto, za čo mu ďakujeme a gratulujeme!