• Od oponického kaštieľa až k zrúcanine Oponického hradu...
          • Od oponického kaštieľa až k zrúcanine Oponického hradu...

          • V pondelok, 9.5.2022, žiaci tretieho ročníka spojili príjemné s užitočným a vybrali sa do Oponíc. Oponický kaštieľ, obkolesený nádhernou kvitnúcou zeleňou, očaril nás všetkých, avšak najväčší skvost na nich čakal vo vnútri.

            Boli ohromení Apponyiovskou knižnicou, v ktorej sa nachádza až 12.000 zväzkov napísaných v desiatich jazykoch. Po veľmi hodnotnej prednáške, venujúcej sa knižnici sme sa vydali po turistickej ceste k zrúcanine Oponického hradu. Z nádvoria sme obdivovali zrúcaninu hradu na jednej strane a na druhej sme sa kochali výhľadom do ďalekého okolia. Spokojní, v dobrej nálade za  slnečného a teplého počasia sme sa vrátili späť do školských lavíc. 

        • Príroda sa prebúdza a my sme na okamih splynuli s ňou!
          • Príroda sa prebúdza a my sme na okamih splynuli s ňou!

          • 2. mája 2022 sa žiaci  prvého ročníka zúčastnili Biologickej exkurzie na vrch Zobor v Nitre. Exkurzia bola spojená s túrou k vysielaču na Zobore. Počas cesty tam a späť žiaci sledovali tamojšiu flóru a faunu. Prostredníctvom mobilných zariadení si viedli fotodokumentáciu jednotlivých rastlín a živočíchov, ktorú doma spracujú a v škole, na hodine biológie, budú svoje zistenia prezentovať svojim spolužiakom.

            Počasie nám vyšlo, bolo nádherne slnečno a spolu so spevom vtáctva, vôňou lesa a výbornou náladou sme prežili krásny a plnohodnotný deň v prírode. Viac... 

        • Naši budúci  študenti programovali
          • Naši budúci  študenti programovali

          • V piatok, dňa 27.5.2022 sa pre desiatich žiakov Základnej školy na Bernolákovej ulici školský deň začínal tak trochu netradične. Boli pozvaní do ich budúcej strednej  školy,  nášho gymnázia na hodinu informatiky. Učiteľ informatiky ich uviedol do základov blokového programovania mikroprocesorov Micro:bit.

             Vďaka nadácii Pontis a nadačnému fondu Telekom sa môžu aj naši študenti oboznámiť s blokovým programovaním v online editore MakeCode.

            Za krátky čas sa študenti stihli oboznámiť s Micro:bitom a  vytvorili jednoduché aplikácie na prácu s textom a grafikou, naučili sa aplikáciu uložiť do Micro:Bitu.  Žiaci odchádzali z hodiny nadšení a tešili sa, že toto stretnutie s  informatikou nekončí, ale v septembri bude pokračovať ďalej. Tešíme sa ....

            Spracoval vyučujúci. Fotogaléria...

        • Biblická olympiáda - 2.miesto v diecéznom kole
          • Biblická olympiáda - 2.miesto v diecéznom kole

          • Dńa 27. 4. 2022 sa uskutočnilo krajské kolo Biblickej olympiády, kde sa naše žiačky Veronika Štefániková, Bernadett Baloghová a Janka Vanková umiestnili na 2. mieste. Ceny im osobne odovzdal riaditeľ Diecézneho katechetického úradu Vdp. Ondrej Kellner. Gratulujeme. Fotogaléria...

          • Prieskum Arriva

          • Spoločnosť ARRIVA NITRA a.s. realizuje prieskum s názvom Cestovanie v Nitrianskom samosprávnom kraji, v ktorom majú cestujúci poskytnúť spätnú väzbu na dopravu v regióne.

            Do prieskumu sa môžu cestujúci zapojiť od 16. mája do 30. júna, a to vyplnením online dotazníka.

            Každý respondent, ktorý vyplní dotazník, sa môže zároveň zapojiť do súťaže o 30 hodnotných cien. Dotazník prieskumu a pravidlá súťaže sú dostupné na webovej stránke www.arriva.sk/prieskum

          • Matematická olympiáda

          • Žiak Jakub Gago (II.A) sa stal úspešným riešiteľom krajského kola Matematickej olympiády v kategórii B, ktoré sa uskutočnilo online formou 5. apríla 2022. Srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.  

        • Workshop upcyklácie oblečenia
          • Workshop upcyklácie oblečenia

          • V rámci projektu EKO-GYMSU sa na našej škole uskutočnil workshop upcyklácie oblečenia. Žiaci I.B sa na hodine environmentálnej výchovy dozvedeli o najdôležitejších informáciách zo sveta udržateľnej módy a na vlastnej koži si vyskúšali, čo obnáša upcyklovať oblečenie.

            Každý žiak si priniesol vlastný kúsok oblečenia, ktorý už nenosí. K dispozícii mali rôzne materiály a techniky úpravy oblečenia. Asi najzaujímavejšie bolo pre žiakov bielenie oblečenia, ktoré sme uskutočnili pomocou prostriedku na bielenie. Ďalej mohli žiaci aj šiť, strihať, maľovať a zdobiť rôznymi materiálmi.

            Každý si domov odniesol originálny a jedinečný kúsok, ktorý si vyrobil vlastnými rukami, ale obohatili sme sa aj  užitočnými informáciami. Verím, že si to moji spolužiaci užili a že svoje nadobudnuté informácie využijú v praxi . Viktória Čmerdová, IV.A   Viac...

             

             

        • Náš tím s videom Mohyla v Dedinke získal 2. miesto v celoštátnom kole študentskej súťaže  „Oživ minulosť, preži jej príbeh“.
          • Náš tím s videom Mohyla v Dedinke získal 2. miesto v celoštátnom kole študentskej súťaže „Oživ minulosť, preži jej príbeh“.

          • Tím Gymnázia v Šuranoch, zanietený pre bádanie a archeológiu, v zložení: Terézia Kečkéšová; II.A, Sofia Mičeková, II.A;  Matej Kodada, II.A;  Tomáš Hubina, II.A a Adam Polák, III.B sa zapojil do študentskej súťaže „Oživ minulosť, preži jej príbeh“, vyhlásenej Slovenskou archeologickou spoločnosťou pri SAV.

            V celoštátnom kole súťaže získali krásne 2. miesto. Slávnostné odovzdávanie ocenenia sa konalo v príjemnej atmosfére  na Bratislavskom hrade počas Zjazdu slovenskej archeologickej spoločnosti pri SAV.

            Našim šikovným, kreatívnym žiakom srdečne blahoželáme, ďakujeme za šírenie dobrého mena gymnázia a veríme, že naši žiaci budú aj  naďalej s radosťou a záujmom objavovať veky dávno minulé. Mgr. K. Hoppanová

             

        • „Milujte knihy, pretože v nich je ukrytá všetka múdrosť sveta.“
          • „Milujte knihy, pretože v nich je ukrytá všetka múdrosť sveta.“

          • ... píše vo svojej poslednej knihe rodák z Požitavského regiónu Vševlad Jozef Gajdoš, ktorý sa v 50. rokoch minulého storočia podujal na neľahkú úlohu a usporiadal vzácne knihy Apponiovskej knižnice v Oponiciach. Historická knižnica je situovaná do priestorov zrekonštruovaného renesančného kaštieľa šľachtického rodu Apponyiovcov. Plní očakávania ju opäť  navštívili naši druháci.

            Hneď po vstupe do priestorov knižnice nás ovanula vôňa vzácnych kníh, dýchajúcich múdrosťou. V knižnici je v súčasnosti 12 000 zväzkov písaných v desiatich jazykoch- sú tu diela slávnych filozofov, matematikov, astronómov a mnohých ďalších. Okrem vzácnych kníh sa v knižnici nachádzajú  aj  rôzne artefakty, napr. osobné veci členov prezidentskej dynastie Rooseveltovcov, Josephine Bakerovej alebo Thomasa  Cardeza, jedného z najbohatších cestujúcich Titanicu a majiteľa slávneho tmavomodrého diamantu Srdce oceánu.

            Pri príležitosti 10. výročia obnovenej historickej knižnice sme mali možnosť navštíviť výstavu „Skvosty apponiovskej knižnice“, v rámci ktorej sme nazreli do najstaršieho diela knižnice, zaujímavé boli aktá pápežov, prvé diela reformácie, unikátne dielo vedkyne zo 16. storočia, diela Galilea Galileiho, Giordana Bruna, či Isaaca Newtona zo začiatku 18. storočia.

            Sme radi, že sme mohli zavítať na tak krásne miesto, plné vzácnych myšlienok a múdrosti. Mgr. K. Hoppanová

          • Biblická olympiáda

          • Diecézne kolo biblickej olympiády - 27.4.2022

            2. miesto v krajskom kole v zložení: Bernadetta Baloghová, II.A, Veronika Štefániková, II.A, Janka Vanková, III.A. 

            Dievčatám srdečne blahoželáme k úspechu a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Poďakovanie našim tretiakom
          • Poďakovanie našim tretiakom

          • Milí naši tretiaci!

            V mene našich maturantov Vám srdečne ďakujem, že ste im elegantne a s citom pripravili triedy na posledný deň v škole - rozlúčku s GYMSU.

            Dokonalá fotostena z balónov a svetielok, mini maturitné čiapky, malé živé zelené a personalizované darčeky, tortičky s logom Gymsu, chodník slávy a la Hollywoode s menami našich štvrtáckych celebrít, V.I.P. zóna, mini muffiny s nadýchaným bielym krémom a malou vlajočkou ozdobenou menom, blikajúce svetielka po celej triede....  Odkaz od štvrtákov len pre Vás: „WAU! Bolo to TOP, milí tretiaci! Ď A K U J E M E VÁM!“ Fotogaléria..

          • Školská brigáda GYMSU

          • Vďaka projektu EKO-GYMSU sme pedagogickí, nepedagogickí, rodičia a žiaci priložili ruku k dielu a vysadili sme 527 rastlín a kríkov z Arboréta Mlyňany. Srdečne ďakujeme za pomoc všetkým, najmä záhradnej architektke Ing. Paule Hoppanovej pod ktorej odborným dohľadom, radami, ale i samotnou prácou sa výsadba uskutočnila. Naše gymnázium bude krajšie, zelenšie, ale hlavne vplyvom klimatických zmien budú teploty znesiteľnejšie.
            Fotogaléria Školská brigáda GYMSU.