• Záujem o samotestovanie antigénovými testami

          • Vážení zákonní zástupcovia žiaka, resp. plnoletí žiaci,

            dovoľujeme si Vás požiadať o záväzné vyjadrenie záujmu o dobrovoľné domáce antigénové samotestovanie žiakov, ktoré poskytuje MŠVVaŠ SR.

            Každý žiak, ktorého rodič resp. plnoletý žiak prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič, resp. plnoletý žiak rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19. 

            Svoje záväzné rozhodnutie vyjadrite v termíne od 23.8. do 26.8.2021 do 12.00 hod. elektronicky prostredníctvom ankety Edupage (prihlasovanie).  Svoje rozhodnutie poskytujú škole zákonní zástupcovia resp. plnoletí žiaci II. až IV. ročníka, zákonní zástupcovia žiakov I. ročníka oznámia záujem mailom na mailovú adresu školy: skola@gymsu.sk v tom istom termíne, najneskôr do 26.8.2021 do 12.00 hod.

            Od 31. 8. 2021 škola informuje rodičov o presnom dátume výdaja samotestov. Rodič pri preberaní samotestov škole podpíše „Odovzdávací a preberací protokol antigénových samotestov na domáce použitie a návod na použitie“, ktorým prehlási, že samotesty nebudú použité na iný účel ako na samotestovanie žiaka.

            Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Návod na použitie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            Sprievodca pre samotestovanie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

             

            Ďakujem za spoluprácu.

          • Dotazník

          • Cieľom dotazníku Európskeho dialógu s mládežou je umožniť žiakom a študentom, aby sa vyjadrili k otázkam týkajúcim sa priestoru pre mladých a participácie mládeže. Dotazník je určený mladým ľuďom vo veku od 13 do 30 rokov a jeho vyplnenie trvá približne 8 minút. Dotazník je potrebné vyplniť do 15. 6. 2021 a je dostupný v 25 jazykoch vrátane slovenčiny, češtiny a maďarčiny (výber jazyka je možný v pravej časti pod „Languages“. Odkaz na dotazník: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EU-YOUTH-DIALOGUE-8TH-CYCLE

          • Workshop „S MLADÝMI O MLADÝCH“

          • ŽIACKA ŠKOLSKÁ RADA NA WORKSHOPE „S MLADÝMI O MLADÝCH“

                 Členovia Žiackej školskej rady pri GYMSU sa v dňoch 30.9.- 1.10.2021 zúčastnili workshopu „S mladými o mladých“ (v rámci projektu Erasmus +, KA3), ktorý organizovala Nitrianska krajská rada mládeže.                  Diskutovali sme o problémoch mládeže v Nitrianskom kraji, pričom sme sa snažili nachádzať aj nové  riešenia. Svoje návrhy sme odprezentovali aj mestskému zastupiteľstvu v Nových Zámkoch a zastupiteľstvu Nitrianskeho samosprávneho kraja.                                                                                                                                                      Pevne veríme, že ich naše postrehy a nové nápady nadchnú a mladí ľudia z Nitrianskeho kraja sa budú môcť realizovať v zmysluplných aktivitách. S. Petráš, II.A

        • KK Matematickej olympiády 2021
          • KK Matematickej olympiády 2021

          • V marci sa uskutočnil 70. ročník krajského kola Matematickej olympiády online formou. V kategórii C našu školu reprezentoval Jakub Gago z I.A triedy, ktorý mal za úlohu v štvorhodinovom limite vyriešiť príklady zamerané na schopnosti logického úsudku. Výsledkom však často nie je číslo, ale dôkaz. V každom prípade sa žiada podrobné zdôvodnenie  myšlienkového postupu, čo sa mu aj podarilo a stal sa úspešným riešiteľom. Dokázal, že i matematika je pútavým predmetom, v ktorom môžu žiaci preukázať svoje vedomosti aj takouto formou. Jakubovi blahoželáme a  ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Napísala: Mgr. Z. Demová

             

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • 19.novembra 2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v troch kategóriách v písomnom a ústnom kole.

            V kategórii 2A (1. a 2. ročník) sa  na prvom mieste umiestnil Daniel Grosman-I.A, na druhom mieste žiak II.B triedy Patrik Žáktretie miesto získala Sofia Hlavačková z II.A triedy.

            Kategóriu 2B (3. a 4. ročník) vyhral Jakub Čvirik-III.B, na druhom mieste sa umiestnil Dominik Teplan-IV.Atretie miesto obsadil Alex Lubina zo IV.A.

            V kategórii 2C2 súťažili žiaci, ktorí časť svojho štúdia absolvovali v zahraničí. V tejto kategórii sa na prvom mieste umiestnila Ema Benická zo IV.B, druhé miesto obsadila Alžbeta Foltínová, IV.B a tretie miesto patrí Tomášovi  Foltínovi, taktiež zo IV.B triedy.

             

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a víťazom držíme palce pri reprezentácii našej školy v okresnom kole! Mgr. K. Kvasnovská

        • Projekt EKO GYMSU
          • Projekt EKO GYMSU

          • EKO🌐KONFERENCIA - 22. apríl 2021

            V Medzinárodný deň Zeme - 22.apríla  sa symbolicky na našej škole uskutočnila významná udalosť online konferencia k otvoreniu projektu EKO GYMSU: Zvyšovanie povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy vo výchovno-vzdelávacom procese na škole, v rámci programu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ (SK-Klíma) financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021, štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, spolufinancovaného Nitrianskym samosprávnym krajom, zriaďovateľom školy. Súčasná pandemická situácia nám nedovolila na akademickej pôde školy privítať 111 hostí konferencie osobne, no i napriek týmto okolnostiam,  nám bolo cťou, že hostia prijali pozvanie aj online formou. To nasvedčuje tomu, že téma zmeny klímy nie je mnohým ľuďom ľahostajná a týka sa nás všetkých. Dnes už niet pochýb o tom, ako  klimatické zmeny ovplyvňujú náš život na planéte, a preto treba venovať tejto téme náležitú pozornosť. A tak i naša škola Gymnázium Šurany, v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja, sa rozhodla zapojiť do výzvy ACC03, ktorú vyhlásilo MŽP SR, ako správca programu. „Stali sme sa spomedzi 123 zapojených škôl úspešnými, a tak s vďakou dnes môžeme otvárať tento projekt.“

            Tieto slová vyslovila Ing. Mgr.Alžbeta Danielová, riaditeľka školy v úvode konferencie a vyjadrila vďaku Nórskym grantom, ako i správcovi projektu Ministerstvu životného prostredia SR, tiež zriaďovateľovi školy Nitrianskemu samosprávnemu kraju za celkovú výšku grantu 27 810.- Eur. Hlavným cieľom projektu je zakomponovanie najnovších vedeckých poznatkov, osvedčených postupov do nového samostatného predmetu environmentálnej výchovy a do ďalšieho vzdelávania žiakov. Ďalšou dôležitou úlohou projektu je vybudovanie ekoučebne, miniarboréta, inštalácia podpovrchovej zbernej nádoby, zavlažovacieho systému a kontajnerov na separovanie odpadu vo vonkajšom areáli školy. Zameriame sa i na osvetu širokej verejnosti za účelom prispieť k zmierňovaniu klimatických zmien a zároveň sa pripraviť na dôsledky zmeny klímy v každodennom živote. Partnerskou školou v projekte sa stala ZŠ, Bernolákova 35, Šurany, ktorá sa bude podieľať na výsadbe zelene.  Škole budú umožnené odborné stretnutia s pracovníkmi Arboréta Tesárske Mlyňany, možnosť využívať ekoučebňu, ako i mnohé aktivity zamerané na zvyšovanie povedomia o klimatických zmenách. 

            V priebehu konferencie Ing. Denis Knotka, riaditeľ Odboru kontroly projektov technickej podpory a programov nadnárodnej spolupráce MŽP SR predstavil program SK – Klíma.  Účastníkov konferencie pozdravil i poslanec NR SR, podpredseda NSK Mgr. Marián Kéry.

            So svojimi príspevkami vystúpili i odborníci zaoberajúci sa problematikou klimatických zmien, ale aj znečisťovania životného prostredia v Slovenskej republike:  

            Zmena klímy na Slovensku - Mgr. Milan Zvara MA, riaditeľ odboru obchodovania s emisnými kvótami, Ministerstvo životného prostredia SR

            Odpad náš každodenný - Mgr. Eva Sadovská, analytička spoločnosti WOOD & Company,

            Zmeny klímy, ich dôkazy a dopady pre Slovensko - RNDr. Ján Kaňák, špecialista dištančných meraní v meteorológii, SHMÚ.

            Svojou účasťou na konferencii nás poctili: zástupkyňa  Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v SR pani Eva Gašperanová, ďalej zástupkyňa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky  ako Národného kontaktného bodu, pani Mgr. Žofia Gulášová, poslanci NSK, poslanci mestského zastupiteľstva, riaditeľka ŠŠI v Nitre RNDr. Iveta Schoberová, prednostka Mestského úradu v Šuranoch pani Ing. Eva Augustínová, zástupcovia mnohých miest a obcí z celého Slovenska.

            Na záver konferencie odzneli slová riaditeľky školy: „Pomôžu nám len skutočné činy. Ak chceme žiť šťastne zajtra, musíme správne myslieť dnes. Som presvedčená, že všetko, čo dnes odznelo na dnešnej konferencii prispelo k tomu, aby nás to všetkých motivovalo k správnemu zamysleniu a konaniu v otázke klimatických zmien. Sme povinní odovzdať ďalšej generácii planétu Zem chránenú pred všetkými škodlivými vplyvmi, hovoriť o tom a chrániť ju nielen dnes na „Deň Zeme“. My sme preto rozhodnutí pomáhať. Samé od seba to nejde, musíme pre to niečo urobiť.“

            Klimatické zmeny nás ohrozujú. Ich riešenie je nielen nevyhnutnosťou, ale aj obrovskou príležitosťou pre spravodlivú a trvalo udržateľnú budúcnosť. Ing. Mgr. Alžbeta Danielová, riaditeľka školy 

            Fotogaléria

            Video z konferencie EKO - GYMSU

          • Biblická olympiáda 2021/22

          • Milí žiaci,

            i v tomto školskom roku 2021/22 máte možnosť zapojiť sa do biblickej olympiády štúdiom vybraných kníh zo Svätého písma. Ak sa chcete zapojiť vytvorte trojčlenný tím a nahláste sa do 2. decembra 2021 prostredníctvom edupage správy zodpovednému pedagógovi. Školské kolo sa uskutoční 2. februára 2022.

            Pokyny BO_2021_22_.pdf

          • ČO VIEŠ O HVIEZDACH?

          • Dňa 25. marca 2021  sa študenti I.A triedy: Samuel Petráš, Matej Kostolný, Radovan  Vida a Tomáš Hubina zúčastnili okresného kola vedomostnej súťaže „ Čo vieš o hviezdach“.

            Okresné kolo organizovala Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Naši študenti súťažili v 3. kategórii /stredné školy a gymnázia/. Súťažili online a celkové hodnotenie bolo súčtom bodov v jednotlivých okruhoch otázok: súhvezdia, príklady, historický test.

            Samuel Petráš sa umiestnil na 1. mieste, Matej Kostolný na 2. mieste a Radovan  Vida na 3. mieste. Samuel Petráš zároveň postupuje do krajského kola. Študentom srdečne blahoželáme a  ďakujeme za reprezentáciu nášho gymnázia. RC

        • Matematický klokan 2021
          • Matematický klokan 2021

          • Dňa 20. a 21. marca 2021 sa konala medzinárodná súťaž MATEMATICKÝ KLOKAN, do ktorej sa zapojilo 12 žiakov z I.A, I.B, II.A, III.A a IV.A triedy online formou. Prváci a druháci súťažili v kategórii Kadet, tretiaci a štvrtáci v kategórii Junior. Súťažiaci riešili 60-minútový test, v ktorom bolo 24 zaujímavých a rôznorodých matematických úloh vyžadujúcich logické myslenie a rýchle počítanie. Medzi 20 % najúspešnejších žiakov v SR z celkového počtu 34 011 žiakov sa zaradili aj traja žiaci z našej školy: Miriam Udvardyová a Justína Babínová z III.A triedy a Matej Kostolný z I.A triedy. Školským šampiónom sa stala Miriam Udvardyová, ktorá sa umiestnila na 20. mieste v SR. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom blahoželáme. Fotogaléria...

        • XXIX. ročník dejepisnej súťaže študentov gymnázií ČR a SR
          • XXIX. ročník dejepisnej súťaže študentov gymnázií ČR a SR

          • Téma: Európa v krásnych časoch, v búrke a za súmraku

            Naša škola sa každoročne  zapája do dejepisnej súťaže českých a slovenských gymnázií, ktorej hlavným organizátorom je Nadačný fond Gaudeamus pri Gymnáziu Cheb. Je to súťaž, ktorá má svoju dlhoročnú tradíciu, vysokú odbornú úroveň a je podporovaná významnými českými a slovenskými osobnosťami. V uplynulom školskom roku sa súťaž pre pandémiu nekonala, a preto sa tento rok jej krajské kolá uskutočnili 17.06.2021 v 14 krajoch ČR a v 8 krajoch SR online formou. Pre organizátorov to bola úloha náročná, pretože sa do nej zapojilo výše 200 gymnázií z oboch republík. Súťažné otázky zahŕňali obdobie rokov 1900–1939 a boli zamerané na európske dejiny. 3-členné družstvá museli v časovom limite zvládnuť množstvo otázok, ktoré sa týkali nielen politiky, hospodárstva, ale i vedy, kultúry, športu a zaujímavostí odohrávajúcich sa v danom období. Našu školu reprezentovali študentky 4.roč. Kristína Gregorová a Mária Lucká.Tretia členka súťažného tímu sa nedostavila, čo nás veľmi mrzí, ale Kristína a Mária sa snažili, za čo im patrí vďaka. Oceňujeme, že i keď už nie sú študentkami našej školy, hájili jej farby v tejto súťaži so cťou, hoci mali sťaženú situáciu. Výsledky za jednotlivé kraje budú zverejnené v priebehu niekoľkých dní a nech už dopadnú pre našu školu akokoľvek vyjadrujeme poďakovanie Kristíne a Lucii, že nezabudli na svoju alma mater a do súťaže sa zapojili, aj keď v súčasnej dobe sa pripravujú už  na vysokoškolské štúdium.(eh)

            Fotogaléria ...

             

             

        • Приятного аппетита!
          • Приятного аппетита!

          • Hodina ruského jazyka trochu inak

            Jedlo je asi najobľúbenejšou témou všade vo svete. Každá krajina má svoje typické pokrmy, ktoré s obľubou konzumujú nielen domáci, ale i turisti, ktorí chcú ochutnať miestne  špeciality  a cez jedlo spoznať i mentalitu národa. Veď, pri jedle sa najlepšie diskutuje a je  jedno, či je to po anglicky, po nemecky, po španielsky, alebo po rusky. Aj študenti 3. ročníka preberajú na hodinách ruského jazyka tému stravovania, kde spoznávajú typické ruské jedlá, ako sú napr. boršč, pirohy, bliny, peľmene, ale i ucha, okroška, soľjanka, či ruský kaviár, ktorý patrí k najvyhľadávanejším svetovým delikatesám. A, aby nezostalo len pri teórii, tak sa ruštinári  rozhodli, že si pripravia praktické ukážky ruských jedál. Nakúpili potrebné suroviny a príprava pokrmov mohla začať. „Šéfkuchárka“ Mirka Udvardyová rozdelila úlohy a všetci sa pustili s chuťou do práce. Ako predjedlo sa mal podávať ruský kaviár, ktorý však bolo ťažké zohnať, tak ho nahradili „plody mora“ v podobe krabích tyčiniek.  Hlavnými  chodmi boli bryndzové pirohy a výborné bliny, ktoré pripravila zručná Marta Máčiková z III.B triedy. No, nielen Marta, ale všetci ruštinári z III.A a z III.B triedy sa podieľali na príprave ruských jedál. Sofia Sádecká, Bianka Zacharová, Kika Kanásová, Laura Ivanová a Dominik Hruška príjemne vyzdobili triedu typickými ruskými predmetmi a atmosféru hodiny umocnil hudobný prejav Janka Porubského a Paľa Stoklasa.

            Ocenili sme návštevu pani profesorky Petry Gerhátovej, ktorá si spolu so študentmi zanôtila ruské piesne. Na záver nám Kristína Marhefková prečítala ruskú rozprávku o jedle, ktorá bola záverečnou bodkou tejto akcie. Nuž, láska, ale i vedomosti idú občas i cez žalúdok. (eh) Fotogaléria ...