• Obnovenie prezenčného vyučovania

          • Milí žiaci,

            na základe rozhodnutia zriaďovateľa v súlade RÚVZ v Nových Zámkoch obnovujeme prezenčnú formu vyučovania pre maturitný ročník od 22.3.2021. Ostatné ročníky 1., 2., 3. zostávajú na dištančnom vzdelávaní. Vzdelávanie končiaceho ročníku, teda triedy IV.A, IV.B, IV.C, sa bude uskutočňovať prezenčne v súlade s Regionálnym Covid automatom. Pri nástupe do škôl od 22.3.2021 je potrebné postupovať v zmysle rozhodnutí Pandemickej komisie vlády SR a Úradu verejného zdravotníctva SR v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami. 

            MŠVVaŠ SR - návrat do škôl 2021

            Ing. Mgr. Alžbeta Danielová

            riaditeľka školy

        • Dištančné KK OĽP
          • Dištančné KK OĽP

          • Nosná téma XXIII. ročníka OĽP: Demokracia a ľudské práva v krízových situáciách

            Zapojiť sa do súťažných aktivít v čase pandémie, keď vyučovací proces prebieha v online režime je pomerne náročné. Chýba osobný kontakt žiaka s učiteľom a príprava na súťaž sa uskutočňuje len prostredníctvom komunikačných sietí. Napriek tomu nás teší, že nájdu sa medzi našimi študentmi takí, ktorí sa neboja zariskovať a zapoja sa do rôznych olympiád a súťaži, ktoré za súčasných podmienok prebiehajú. Do Olympiády ľudských práv sa už tretí rok aktívne zapája Kristián Kajanovič z III.B triedy. Dňa 11. 02. 2021 sa konalo dištančné KK OĽP, ktoré malo dve časti. V prvom kole bolo potrebné vyplniť test, ktorý sa týkal ľudsko-právnej problematiky a len po jeho úspešnom absolvovaní súťažiaci postúpil do druhého kola. Jeho úlohou bolo natočiť video k zadanej problematike a v časovom limite ho zaslať krajskej komisii OĽP. Kristián svoje zadanie úspešne splnil a na základe rozhodnutia krajskej komisie OĽP postúpil do celoštátneho kola, kde bude konkurencia určite veľmi veľká. Ešte predtým však každý postupujúci do CK OĽP musí zaslať úvahu na vybranú tému, ktorú samostatne vypracuje. Úloha je to neľahká, ale už len účasť v CK OĽP je cťou a určitým zadosťučinením za vynaložené úsilie k súťaži. Tak držíme palce, Kristián! (eh)  Fotogaléria ...

             

          • Súťaž Misia Mars

          • dávame Vám do pozornosti jedinečnú príležitosť spolupracovať so svetoznámou slovenskou astrobiologičkou Dr. Michaelou Musilovou MSc. Spolupracovníčka NASA a riaditeľka simulovaných misií organizácie International MoonBase Alliance zapája slovenské školy, študentov a ich vyučujúcich do celosvetového výskumu vďaka 3. ročníku prestížnej populárno-vedeckej súťaže Misia Mars.

          • Fašiangy v škole

          •  

            Už tradične sme si v posledný fašiangový deň pochutnali v škole na výborných šiškách. Žiaľ  fyzicky boli prítomní iba niektorí pedagógovia a maturanti. Fašiangové obdobie sa dnes končí, no my Vám želáme zdravšie, krajšie dni, aby ste získali, čo najviac vedomostí a správnych hodnôt do ďalšieho života. Fotogaléria...

            Vedenie školy

        • Valentínska kvapka krvi
          • Valentínska kvapka krvi

          • Začiatkom budúceho týždňa sa spustí celoslovenská kampaň Slovenského Červeného kríža - Valentínska kvapka krvi. Do tejto kampane sa už roky zapájajú aj študenti nášho gymnázia, ktorých sa každoročne zozbiera hneď niekoľko a spoločne podporia túto myšlienku, čím pomôžu ľuďom, ktorí to práve najviac potrebujú. No veríme, že táto nepriaznivá situácia pre nás nebude žiadnou prekážkou. Preto by sme vo vás chceli podporiť myšlienku, ktorá pramení z vašej obetavosti a dobrosrdečnosti - Daruj krv, daruj životy ! Pretože ako hovorí aj tohtoročný slogan kampane, je to v našich rukách.

            Ak sa rozhodnete ísť darovať krv, podmienky, ktoré treba dodržať sú z dôvodu prísnych epidemiologických opatrení rozšírené. Nahlásiť sa na darovanie krvi musíte individuálne na telefónnych číslach NTS NZ 035 6400 185 alebo 035 6912 250 a dohodnete sa na presný termín odberu v časom rozpätí od 15.2.-19.3.2021. Taktiež musí byť darca 14 dní bez akýchkoľvek príznakov (napr. kašeľ, nádcha, črevné problémy, teploty...). Zároveň by malo prejsť minimálne 21 dní od doužívania antibiotík. Darca nemohol prísť do kontaktu s osobou, ktorá sa nedávno vrátila zo zahraničia, čo zahŕňa aj kamionistov a opratovateľky. Na záver ak ste boli vy alebo niekto vo vašej rodine testovaní pozitívne na ochorenie COVID-19, je potrebné aby prešiel minimálne mesiac od potvrdenia pozitivity.

            Dúfame, že sa vás zozbiera čo najviac a všetkým, ktorí sa rozhodnú ísť darovať krv patrí uznanie a veľká vďaka❤

            ( PROSÍME, ABY SA VŠETCI ŽIACI, KTORÍ PÔJDU DAROVAŤ KRV OHLÁSILI PANI PROFESORKE MENTELOVEJ, ĎAKUJEME)

        • English Olympics
          • English Olympics

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            Dňa 13.01.2021 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku online formou. V kategórii 2A-študenti 1.a 2. ročníka našu školu reprezentoval Jakub Čvirik, II.B. Získal výborné 1.miesto a postupuje do krajského kola. V kategórii 2B - 3.a 4. ročníky súťažila Vladimíra Zemaníková zo IV.B, ktorá sa umiestnila na 2.mieste. V kategórii 2C2 -anglofónni žiaci našu školu reprezentovala Ema Benická z III.B. Ema sa umiestnila na 1.mieste a postupuje do krajského kola. Všetkým blahoželáme k výborným výsledkom a želáme veľa šťastia v krajskom kole! Napísala: Mgr. K. Kvasnovská

             

          • Oznamy

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe Rozhodnutia MŠVVaŠ SR č: 2021/10079:1-A1810 z 05. 02. 2021 a rozhodnutia zriaďovateľa - Nitriansky samosprávny kraj obnovuje prezenčné vzdelávanie od 08. februára 2021 pre žiakov končiacich ročníkov stredných škôl. Škola sa riadi podľa platného COVID školského automatu.K nástupu prezenčnej forme vyučovania je potrebný negatívny test antigénový, resp. PCR test resp. ak nie sú vyňatí z testovania. Na testovanie žiakov a zamestnancov škôl je vhodné využiť zriadené odberné miesta v mieste ich bydliska od soboty do nedele, nakoľko platnosť antigénového testu potrebného k prezenčnému vyučovaniu je 7 dní. Škola nekontroluje certifikáty, ale vyžaduje príslušné prehlásenie od zamestnancov a plnoletých žiakov (ak nie sú vyňatí z testovania).Ak ide o plnoletého žiaka, tak sa testuje len on, bez povinnosti testovania rodiča. Školská jedáleň bude pre žiakov končiacich ročníkov v prevádzke od 8.2.2021, treba sa prihlásiť. Škola sa vyučuje podľa platného rozvrhu.

            Ing. Mgr. Alžbeta Danielová, riaditeľka školy

            Návrat do škôl 2021 aktualizovaný k 8. 2. 2021 - MŠVVaŠ SR

            Informácie pre dotknuté osobyčestné vyhlásenie o bezinfekčnosti /plnoletý žiak/, 

            čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti /zamestnanec/.

            Od 8.2.2021 žiaci ostatných ročníkov pokračujú vo vzdelávaní dištančne podľa platného rozvrhu a pokynov vyučujúcich. Prezenčná forma vzdelávania žiakov sa uskutoční v závislosti od epidemiologickej situácie v regióne podľa COVID AUTOMATU vydaného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Jarné a letné prázdniny podľa pokynov MŠVVaŠ sa uskutočnia v riadnom termíne.

             

          • Oznam - zmena mailovej adresy

          • Od 1. novembra škola prechádza na novú platformu MS a mení sa aj adresa pre zasielanie korešpondencie mailom. Nová mailová adresa je skola@gymsu.sk pôvodná mailová adresa skola@gymsu.edu.sk bude vypnutá k 31.12.2020.

        • Návšteva z Veľvyslanectva Ruskej federácie
          • Návšteva z Veľvyslanectva Ruskej federácie

          • Naši žiaci pomohli s prekladom mien padlých vojakov

            V pondelok 21. decembra odovzdali zamestnankyne Veľvyslanectva Ruskej federácie Maria Veršinina a Oľga Borodneva  ďakovné diplomy, knihy a CD pre našich žiakov - ruštinárov zo všetkých tried gymnázia ako aj pre ich pedagógov.  

            Týmto sa chceli poďakovať za účasť  pri preklade tisícky mien padlých sovietskych vojakov v druhej svetovej vojne, ktorí sú pochovaní na vojenskom cintoríne vo Zvolene. Študenti prekladali zo slovenčiny do ruštiny a opačne nielen mená vojakov, ale aj miesta, kde zahynuli. 

            Odmenu si žiaci budú môcť prevziať po skončení zimných prázdnin, keď nastúpia do školy. Ďakujeme za možnosť zapojiť sa do hodnotnej akcie.

            https://www.ta3.com/clanok/1176639/rusi-opravia-vojensky-cintorin-vo-zvolene-vyryju-mena-vojakov.html

        • Vianoce o pár dní skôr a inak
          • Vianoce o pár dní skôr a inak

          • Úvaha nad školským kolom OSJL

            Sneh. Za oknami nám padali snehové vločky, kruto zúril mráz a u iných jemne maľovala obrazy po sklách inovať. Kedy? V ktorý deň snežilo? Nie sneh v rozprávke, ale skutočný, živý, pravý sneh u nás doma. „9.12.2020"... sa vynímalo na stene v kalendári. K vám v tento deň nezavítal sneh? My sme sa však zúčastnili Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Pýtate sa, čo to má so snehom, mrazom, zimou vôbec spoločné? Veľmi veľa.... Tento ročník olympiády sa uskutočnil inou formou ako po roky minulé. Aktuálna situácia nám nedovolila sa zhromaždiť fyzicky v jednej miestnosti, táto skutočnosť nám ale neprekazila naše stretnutie. Iné. Nové. Zaujímavé. Stretnutia sme začínali viackrát. Stretli sme sa v myšlienkach vianočných počas tvorenia slohovej časti olympiády a myslím si, že mnohokrát sme sa stretávali i v premýšľaní nad prvou časťou olympiády - testom. Slohovú tému sme mali všetci rovnakú a o to viac zaujímavé bolo, ako ju každý z nás poňal a vyjadril. Po svojom. I keď sa na veľa vecí dívame podobne, vo výslednej forme predsa len vidíme každý niečo iné. To je na tom to krásne a čarovné......

            Možností prejaviť svoje myšlienky, názory, nápady i postoje bolo nemálo, a tak sme ich využili. Všetci sme do vianočnej Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry dali svoju snahu, hrsť úsilia, značnú časť túžob a snov. Časť seba. Čo sa nám vrátilo späť? Jednoznačne si myslím, že na každom z nás to zanechalo „stopu"... to, čo len tak ľahko nezabudneme. Nehmotné bohatstvo. Naše myšlienky, pocity, ktoré sme pomocou slov previedli do hmotnej podoby.

            Ozvláštnenie v podobe písania olympiády z pohodlia svojho domova zanechalo v nás zväčša len pozitívne ohlasy. Doma je doma. Stres a tréma nemali nad nami takú veľkú moc, zato príjemná atmosféra si nás hneď opantala. Vzhľadom na situáciu i organizácia olympiády, informovanie nás vopred a oboznámenie s výsledkami súťaže, prebiehalo online formou.

            Po dopísaní posledných slov, po posledných myšlienkach prevedených na papiere, po poslednej bodke, nasledovalo čakanie. Čakanie. Čakanie na vyhodnotenie ako našich vedomostí, tak i našich úvah a slov, pocitov. Snaha všetkých nás bola nespochybniteľná, ale súťaž je súťaž! Na popredných miestach sa umiestnili nižšie spomenutí študenti.

            V kategórii A:

            1.miesto - Bianka Zacharová, IV.A

            2.miesto - Alžbeta Jankechová, IV.A, Veronika Čekovská, IV.B

            3.miesto - Bianka Tóthová, III.A

            V kategórii B:

            1.miesto – Juraj Prusák, II.A

            2.miesto – Simona Gajdošíková, I.A, Veronika Štefániková, I.A

            3.miesto – Jakub Čvirik, II.B

            Gratulujeme!

            Ukončili sme túto olympiádu s rôznymi pocitmi a s mnohými zisteniami. Pre niekoho z nás bola dobrou príležitosťou zopakovať si svoje všeobecné znalosti zo slovenského jazyka. Ďalšiemu vyčarila úsmev na perách skutočnosť, že z tejto súťaže odišla i jeho slovná zásoba obohatená.

            Slohová časť, v mojej A kategórii, zožala najväčší úspech. Úvaha s vianočnou tematikou mala značné kúzlo, ktoré nás viacerých očarilo. Skvelý štart do dní vianočných, prepletených vôňou ihličia, rôznych dobrôt a zasypaných vločkami vytúženého snehu.

            Chcela by som sa poďakovať za to, že som bola Olympiády zo slovenského jazyka súčasťou. Za to, že i v deň, kedy teplomer ukazoval čísla nad nulou, bol pre mňa dňom zasypaným snehom. Sneh je čarovný.....

            Ďakujem za túto príležitosť a zároveň by som chcela povzbudiť ľudí z našej školy, z jednotlivých tried k zúčastneniu sa na ďalšom ročníku Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Dá vám toľko, koľko ste len ochotní prijať.

            Prajem vám krásne, pokojné, veselé vianočné sviatky. Vlastne nie. Prajem vám také Vianoce, o akých vo svojich snoch snívate. Pre každého je tá najkrajšia predstava Vianoc iná..... Šťastné Vianoce i dni nevianočné!                Napísala: Lucia Jaššová, III.A  Fotogaléria ...

             

             

        • Ako pomohli eurofondy môjmu regiónu a mestu 2020
          • Ako pomohli eurofondy môjmu regiónu a mestu 2020

          • Ocenený žiak Gymnázia Šurany Matej Zeleňák zástupcami Úradu vlády Slovenskej republiky

            Dňa 10.12.2020 sme na škole za dodržania všetkých hygienických a epidemiologických nariadení privítali zástupcov Úradu vlády SR, aby odovzdali získané ocenenie nášmu žiakovi Matejovi Zeleňákovi z II.A v súťaži videospotov pre študentov stredných a vysokých škôl na tému čerpania fondov Európskej únie: „Ako pomohli eurofondy môjmu regiónu a mestu 2020“. Úlohou súťažných prác bolo individuálne a originálne spracovať svoje video, v ktorom predstavili to, čo sa s finančnou pomocou zo štrukturálnych fondov EÚ v ich meste a okolí uskutočnilo alebo zrealizovalo. Do súťaže sa z našej školy zapojiliso svojím videom dvaja žiaci Juraj Prusák z II.A a Matej Zeleňák z II.A, za čo im veľmi pekne ďakujeme za ich práce a reprezentáciu školy. Cenu verejnosti získal spot od autora Mateja Zeleňáka, ktorý dostal najviac lajkov na facebooku eufondy /@euuvsr/ a youtube eufondy.

            Srdečne blahoželáme, sme na Vás hrdí.

            Ing. Mgr. Alžbeta Danielová

            riaditeľka školy

            Cenu verejnosti získal spot : Matej Zeleňák, II.A trieda , Maňa čerpá eurofondy

            Ďalšie súťažné video Juraj Prusák, II.A trieda, Eurofondy pomáhajú Šuranom.

        • „Náš“ Mladý moderátor 2020 ...
          • „Náš“ Mladý moderátor 2020 ...

          • Naša škola už nejaký ten piatok zíva prázdnotou. Ani sme nečakali, že momentálna situácia na Slovensku nám umožní zúčastniť sa súťaže Mladý moderátor. Jedna správa to však všetko zmenila. Rozhodlo sa, že súťaž prebehne online formou. Prihlásení nádejní moderátori mali za úlohu natočiť  krátku reláciu a stali sa tak súčasťou krajského kola. Z našej školy boli prihlásení dvaja žiaci,  Alžbeta Jankechová a Samuel Dragúň, obaja zo IV. A triedy. Každý z nich si vytvoril svoj scenár, zavolal pomocníkov a pustili sme sa do roboty. Vyľudnená budova školy nám poskytla vhodný priestor na tvorbu. Najprv bolo treba účinkujúcich upraviť rýchlym líčením a prezlečením. Potom prišlo na rad skutočné natáčanie. Trvalo nám to možno dlhšie, ako sme očakávali, ale tá kopa smiechu a aj finálne video stáli za to. Týždeň ubehol a my sme sa do školy vrátili vypočuť si výsledky. Pozreli sme si všetky poslané videá a neskôr boli aj súčasťou rozboru, kde každého individuálne porota ohodnotila. Tretie miesto získala a do celoslovenského kola postúpila Betka Jankechová, čo pre nás znamenalo, že sa do školy ešte na jedno natáčanie vrátime. V ten deň nám to už išlo rýchlejšie, boli sme viac pripravení, vedeli sme čo hovoriť, ako sa tváriť. Výsledné video sa nám nakoniec páčilo omnoho než prvé.

            Snažili sme sa nerobiť chyby, ktoré nám porota vytkla. Zvedaví sme prišli znovu o týždeň naspäť vypočuť si, čo na naše dielo povie porota. Relácií sme teraz museli zhliadnuť viac, keďže zúčastnení boli z celého Slovenska. Zabávali sme sa však aj na našich subjektívnych hodnoteniach. Po dlhom rozbore  prišiel čas na vyhodnotenie. Betkina relácia „GYMSU pikošky“ sa síce neumiestnila, ale získala cenu divákov s celkovým počtom odoslaných hlasov 154. Aj napriek tomu, že sme nevyhrali, nikto z nás neľutuje ani jedinú sekundu, čo sme do toho dali. Bolo to príjemné osvieženie každodennej rutiny, ktorú máme už niekoľko týždňov doma. Napísala: Nina Ševčíková, IV.A  Fotogaléria ...

          • Adventný kalendár 2020

          • Ako ste si niektorí možno už všimli, dnes je prvý decembrový deň a aj ked prvá adventná nedeľa bola už predvčerom, prvé okienko adventného kalendára sa otvára až dnes. Že žiadny nemáte ? Tak to vôbec nevadí! Pripravili sme pre vás s mojimi spolužiačkami kalendár dobrých skutkov, ktoré môžete počas vianočných sviatkov urobiť či už pre druhých ale aj pre seba. Samozrejme nemusíte splniť každý jeden bod, stačí keď sa inšpirujete a spravíte čo i len jeden dobrý skutok a svet bude hneď o trochu krajšie miesto. Prajem vám, aby ste prežili vianočné sviatky v láske a pokoji no i s rozumom a ohľadom na seba, svoje zdravie a svoje okolie. Veselé Vianoce 💙

             

          • All Star School - hlasovanie

          •    S radosťou si Vás dovoľujem informovať, že populárna celoslovenská súťaž pre základné a stredné školy s názvom ALL STAR SCHOOL – školy, ktoré najviac žijú pohybom a športom“ úspešne odštartovala svoju druhú fázu, v ktorej si každý môže nájsť svojich favoritov a podporiť ich prostredníctvom bezplatného online hlasovania.  Hlasovanie za našu školu GYMSU - č. školy 46.                    Plagat.pdf  

             

          • Festival detskej filmovej a fotografickej tvorby

          • Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v spolupráci s obcou Štiavnické Bane, Slovenským klubom sokoliarov pri SPK a Múzeom vo Svätom Antone vyhlasuje 1. ročník festivalu detskej filmovej a fotografickej tvorby s názvom KLÍMAedu festival. Propozície festivalu ako aj bližšie informácie nájdete na webovom sídle: https://klimaedu-festival.webnode.sk/

          • Žiaci zo ZŠ Dudova 2 z Bratislavy na historickej exkurzii v Šuranoch

          • Nestáva sa tak často, aby sa žiaci z Bratislavy vybrali do malého, ale historicky zaujímavého mesta na juhu Slovenska akým Šurany nepochybne sú. Dňa 19. 12. 2019 navštívili Šurany žiaci zo Základnej školy na Dudovej ulici v Bratislave. Ich cieľom bolo spoznávanie histórie mesta a jeho zaujímavostí, o ktorých sa v učebniciach dejepisu veľa nepíše, ale sú neoddeliteľnou súčasťou dejín Slovenska. Pod vedením svojho učiteľa p. Mgr. Ľuboša Pallera, ktorý historické exkurzie zorganizoval už do viacerých slovenských miest a obcí, sa zúčastnili pietnej spomienky na tragickú udalosť z roku 1938, pri ktorej  násilnou smrťou zomrela 17-ročná dievčina Mária Kokošová. RNDr. M. Eliáš priblížil tieto udalosti žiakom v šurianskej synagóge a poukazoval im múzejné exponáty.  Žiaci mohli sami natiahnuť  a následne spustiť  do chodu hodinový stroj z kostola, jeden z najvzácnejších exponátov múzea. Navštívili i naše gymnázium, kde sme im porozprávali o vyše 80-ročnej histórii tejto významnej vzdelávacej inštitúcii  regiónu. Plán exkurzie bol bohatý a nás teší, že sa i dnes nájdu nadšenci, ktorí sprístupňujú  žiakom i takouto formou našu históriu. Pán učiteľ Paller o historickej exkurzii do Šurian venoval celé jedno číslo časopisu Dejepis extra, ktorý vydáva na ich škole práve spoznávaniu šurianskych dejín a jeho obsah si možno prečítať v prílohe. (eh)  Dejepisextra122019.pdf

          • Naše úspešné aktivity zo slovenského jazyka a literatúry

          • ŠK OSJL

            V utorok 10.12.2019 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Záujem o materinský jazyk sa prejavil početným zastúpením žiakov v oboch kategóriách (A kategória – 3. a 4. ročník; B kategória - 1. a 2. ročník). V A kategórii sa na prvom mieste umiestnil Jakub Šulka zo IV.A triedy, druhé miesto obsadila Mária Lucká z III.A a tretia skončila Dominika Trubinská zo IV.C. V kategórii B patrí prvé miesto Bianke Tóthovej z II.A triedy, druhé miesto získal Jakub Čvirik z I.B a tretie miesto si vybojovala Miriam Udvardyová, žiačka II.A. Jakub Šulka a Bianka Tóthová postupujú do krajského kola. Prajeme im, aby boli so svojím výkonom spokojní.

            Cena Andreja Chudobu

            V posledné novembrové dni sa Jakub Šulka zo IV.A triedy  ako začínajúci mladý autor poézie zúčastnil na odovzdávaní Ceny Andreja Chudobu v Pukanci. Do literárnej súťaže prispel svojou vlastnou básnickou tvorbou a bol ocenený prvým miestom. Jakub, blahoželáme a prajeme Ti veľa inšpirácie v tvojej ďalšej tvorbe

            Expedícia našich moderátorov do Banskej Bystrice

            V úspešnom októbrovom krajskom kole sa naši mladí moderátori Alžbeta Jankechová a Kristián Kajanovič umiestnili na prvých dvoch miestach v kategórii 15 až 18 rokov. Obaja postúpili do celoslovenského kola, ktoré sa uskutočnilo 21. – 22. 11. 2019 v Banskej Bystrici. Vo štvrtkový večer po príchode do osvetového centra sa začalo ozaj „makať“. Všetci súťažiaci z ôsmich krajov Slovenska mali chuť a motiváciu dať to najlepšie zo seba. Skupiny zložené z troch alebo štyroch súťažiacich pracovali spolu aj v piatok, v deň „D“. Každý súťažiaci sa predviedol v štyroch disciplínach: reklama, spravodajský text, relácia a interview s vybraným respondentom. Konkurencia bola naozaj veľká. Samotná porota v zložení: Branislav Závodský, Oľga Džupinková (Rádio Expres), Kovačechová (Rádio Regina), Kašiarová (TV Markíza) a Gregor Mareš (RTVS) uviedla, že to bol doposiaľ najvyrovnanejší ročník v súboji začínajúcich moderátorov. Súťaž Sárova Bystrica – Mladý moderátor dáva obrovskú šancu študentom  presadiť sa, naučiť aj zabaviť v oblasti, ktorá je ich srdciam blízka. Každý súťažiaci vynikol v inej súťažnej disciplíne. Bola radosť počúvať i pozerať sa na profesionalitu, s akou stredoškoláci pristúpili k novinárskej práci. Naša žiačka Alžbeta Jankechová z III. A triedy si svojím presvedčivým výkonom vybojovala prvé miesto vo svojej kategórii a stala sa víťazkou celoslovenského kola súťaže Mladý moderátor. Srdečne blahoželáme aj Kristiánovi. Ostatným nádejným moderátorom odkazujeme: „Nevzdávajte to, máte na to!“

            Medzinárodný deň školských knižníc

            Každoročne si pripomíname Deň školských knižníc a tohto roku to nebolo inak. V pondelok 28. 10. 2019 sme si pre našich prvákov pripravili zaujímavosti zo života a tvorby Jozefa Gregora Tajovského. Z prvákov sa stali herci, pripravili si krátke časti z divadelných hier Statky-zmätky a Ženský zákon a predviedli ich v krátkych výstupoch. Naša tretiacka porota v zložení Terézia Mrázová, Laura Zajíčková, Kristián Kajanovič a Jakub Šulka hodnotila, ktorá skupina zvládla svoju úlohu najlepšie. Nakoniec k nám prišiel aj samotný Jozef Gregor Tajovský v podaní Jakuba Šulku, ktorého v interview vyspovedal Kristián Kajanovič. Tvorivé dopoludnie prinieslo úsmev na tvár prvákom, tretiakom aj vyučujúcim slovenského jazyka a literatúry. Laura Zajíčková III.C (Zostavila Mgr. Ivana Švandová)