• Školské kolo olympiády v nemeckom jazyku
          • Školské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • V uplynulých dňoch sa uskutočnilo školské kolo nemeckej olympiády, ktorého sa zúčastnilo 17 žiakov. V tomto školskom roku sa písomná časť uskutočnila na základe rozhodnutia celoštátnej odbornej komisie ONEJ netradične. Žiaci vypracovávali písomnú časť 26.11.2021 online formou. Ústna časť prebiehala  na našej škole počas prvého decembrového týždňa. Súťažilo sa v troch kategóriách podľa ročníkov.

            V kategórii 2A sa na 1. mieste umiestnila Veronika Bálintová (I.A), 2. miesto získal Samuel Petráš (II.A) a na 3. mieste bola Veronika Štefániková (II.A).  

            V kategórii 2B 1. miesto získal Lukáš Markusek (III.A), na 2. mieste bola Justína Babínová (IV.A) a na 3. mieste sa umiestnil Maxim Godányi (IV.A).

            Žiaci Veronika Bálintová, Samuel Petráš, Lukáš Markusek a Justína Babínová postupujú do okresného kola olympiády.

            V kategórii 2C zvíťazila Karin Ďurišová (III.A), ktorá postupuje priamo do krajského kola.

            Olympiáda v nemeckom jazyku preverila všetky jazykové kompetencie súťažiacich, ktorým ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a držíme palce v ďalších jazykových skúškach. Mgr. J. Zeleňáková

             

        • Sviatok sv. Mikuláša
          • Sviatok sv. Mikuláša

          •   Tento sviatok nás inšpiruje urobiť druhým radosť a to potajme. Práve preto sme si tohtoročný sviatok sv. Mikuláša pripomenuli na GYMSU netradičným spôsobom. Dobrovoľníci sa rozhodli ísť do každého domova nášho žiaka, či pedagóga - samozrejme potajme. Bolo to veľmi milé prekvapenie pre každého, aj pre nás dobrovoľníkov. Vyvolalo to v každom veľkú radosť a povzbudenie k dobrému. Podotýkame, že tých miest a dedín je spolu 30 a roznášali sme to 4 dni. Rozdali sme spolu 255 mikulašskych balíčkov, za ktoré vďačíme rodičovskému združeniu. Balíček obsahoval sladkosti, ale aj rúško, ktoré je v tejto dobe veľmi dôležité. Vďaka za tohto svätca, veľa sa od neho učíme.   gymnazisti

          • Krajské kolo súťaže Mladý moderátor 2021

          • Vyskúšali sme si, aké je byť v koži moderátora!

            Krajské osvetové stredisko v Nitre v mesiaci október  organizovalo súťaž Mladý moderátor 2021. Súťažili sme v dvoch kategóriách: do 18 rokov a nad 18 rokov. Našou úlohou bolo vytvoriť krátke spravodajské video podľa súťažného zadania. Obsahovať malo krátke aktuálne správy, reportáž, reklamu, reláciu a taktiež interview. Možnosť predprípravy a cenné vedomosti, ktoré sme mohli v našich súťažných videách zúžitkovať, nám poskytli dva workshopy, vedené PhDr. Dašou Nováčikovou, PhD., ktorá bola taktiež predsedníčkou poroty.

            Krajské kolo súťaže Mladý moderátor 2021 sa uskutočnilo online formou 21. októbra 2021. V porote sedeli známe osobnosti z mediálnej sféry-  Matúš Krnčok a Michaela Kertészová. V prvej kategórií súťažili Barbora Šulková, žiačka III.A  a Terézia Kečkéšová, žiačka II.A, ktorá obsadila krásne 2. miesto.

            V druhej kategórií súťažila Natália Mlatecová, žiačka III.A triedy-  s prehľadom získala 1. miesto, ktoré jej zabezpečilo postup do celoštátneho kola súťaže. CK súťaže Mladý moderátor sa bude konať 25. novembra 2021 taktiež online formou. N. Mlatecová, III.A

            Dievčatám ku krásnemu úspechu gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu Gymnázia v Šuranoch. Natálii držíme palce a prajeme veľa šťastia v celoštátnom kole súťaže Mladý moderátor.

             

             

             

          • Natália Mlatecová vyhrala... celoslovenské kolo súťaže Mladý moderátor v kategórii od osemnásť rokov...

          • „Ja odpadnem, slzia mi oči,“ píše messenger 25. 11. o 21.33.

            Úvod: Natália Mlatecová. Obrovské oči blankytnej farby mora. Žiarivé, mierne prstencové vlasy lemujúce tvár, siahajúce ďalej ako na ramená...

            Jadro: Natália vo výstupe Antigony na hodine sjl – zbystrili sme pozornosť... vhodná do súťaží ☝

            Natália píše o Antigone báseň:

            Zamýšľať sa je už neskoro

            sama sebe oddaná

            Uväznená

            Vyhrala

            Záver: Natália vyhrala... celoslovenské kolo súťaže Mladý moderátor v kategórii od osemnásť rokov...

            Natália odpovedá...

            1. Natuška, ktorý bol ten bod, keď si celkom prvýkrát objavila súťaž Mladý moderátor? Kde sú tvoje úplne začiatky?

            Súťaž Mladý moderátor som objavila hneď prvý rok môjho príchodu na gymnázium vďaka pani profesorke. Musím priznať, že školské kolo vtedy neprebehlo tak, ako by som chcela a predstavovala si - nepáčil sa mi môj (ne)výkon, a preto som aj tento rok do tejto súťaže nešla s plným entuziazmom. Vždy som sa totiž zúčastňovala skôr súťaží v prednese a v oblasti moderátorstva som si dostatočne neverila. Tento rok to však zmenil o 180 stupňov.

            2. V dejisku „korona time“ prebehol 😉 aj tento rok Mladý moderátor online. Čo si to vyžadovalo z hľadiska tvojej prípravy?

            V rámci prípravy na súťaž som mala splniť na prvý pohľad možno pomerne jednoduché zadania:  pripraviť si pár správ a reportáž, vymyslieť pútavú  reklamu, zaujímavú  reláciu a interview, ktoré nesmelo byť zostrihané ani upravované. S drobnými úpravami obsahu mi pomohla aj pani profesorka. Bod zlomu prišiel pri samotnom natáčaní týchto jednotlivých súťažných disciplín, keď sme to spolu s Maxom, ktorému ďakujem za pomoc, točili a strihali takmer deň pred odovzdaním. Teraz, keď už viem, ako si video počínalo, môžem povedať, že zrejme to naozaj bude tak, že diamanty vznikajú pod tlakom.

            3. Ako prebiehalo krajské a celoslovenské kolo súťaže Mladý moderátor?

            Obe kolá, bohužiaľ, prebiehali online. Krajské kolo bolo z môjho pohľadu určite viac uvoľnené, bez toľkého napätia. Nemôžem povedať, že som nepociťovala  určitú dávku zodpovednosti, a tým pádom aj stresu pred samotnými súťažiacimi a porotou, ale celkovo som z môjho rýchlo urobeného videa mala dobrý pocit. Nemyslela som si však, že to dotiahne až do celoslovenského kola. Dotiahlo. 25.11. sa po prezentácií jednotlivých videí na YouTube začal online rozborový seminár. Pripojili sa tam súťažiaci z celého Slovenska. Úprimne som ani nedúfala, že vyhodnotenie skončí v ten istý deň.  Koniec koncov aj samotní porotcovia začali naberať tempo, keď zistili, že prešli dve hodiny a komentár dostalo iba šesť ľudí zo šestnástich.

            4. Aké pocity a konečné dojmy si si prežila počas hodnotenia v oboch kolách súťaže? A ako by si ty zhodnotila porotcov ☺?

            Individuálne hodnotenia v krajskom kole boli dobrovoľné. Zdvihli ruky tí najsebaistejší. Čiže ja nie. Ale čas a slová porotcov plynuli a mňa aj napriek tomu, že som sa bála, čo mi povedia,  chytala túžba vedieť ich názor. No a čo, video už všetci aj tak videli, a keď mi nepovedia názor, nebudem sa vedieť posunúť vpred. Či už to má byť negatívne, alebo presný opak. Posledná ruka hore. Idú na mňa. Predsedníčka poroty sa usmiala a po jej prvej vete  zo mňa všetko napätie opadlo.  Bolo úžasné počuť názor pani profesorky z vysokej školy a ľudí z médií hovoriť na moju adresu iba samé pozitíva.

            Interview sme pred celoslovenským kolom napokon pretočili pre malú chybičku krásy. Tým pádom ďakujem aj mojim respondentom, keďže sme to nedali hneď na prvýkrát. Pri celoštátnom kole boli porotcovia oveľa tvrdší, prísnejší a kritickí. Všetko to, samozrejme, bola konštruktívna kritika, ale dovolím si tvrdiť, že každý z nás mal abnormálny tep.

            Na rad na hodnotenie som sa dostala medzi poslednými a znova som s malou dušou čakala, čo mi povedia. Scenár z krajského kola sa však zopakoval. Porotca za porotcom ma chválil, vyzdvihoval body, ktoré sa mu páčili. Či už zvolená téma, spracovanie, výzor, hlas a celkový dojem. Usmievala som sa a cítila, ako sa mi hmlia oči. Vyhodnotenie bolo až okolo desiatej hodiny večer. Meno mi síce organizátor správne neprečítal, pán Závodský ho musel opraviť, avšak dojmy z výhry ma pohltili úplne celú. Najviac ma ale dostali reakcie rodiny, kamarátov a pani profesorky. Boli úžasné!

            5. Naty, aký konečný zmysel mala súťaž Mladý moderátor pre teba?

            Celý priebeh od počiatočného návrhu ísť do súťaže až po jej koniec ma napĺňal. Keď som prišla na strednú školu, nebola som tak zhovorčivá, ako som teraz a myslím si, že to aj vďaka takýmto súťažiam. Po tom spomenutom „zážitku“ z prvého ročníka som si tento rok povedala, že ja sa na takúto súťaž veľmi nehodím a nebudem dobrý moderátor, to mi nejde.  Napriek tomu som sa na to dala a nemôžem byť vďačnejšia.

            Vždy ma ťahala kreatívna práca. Pred kamerou a publikom. Keď sme si nadšene po vyhodnotení  o desiatej večer volali s pani profesorkou, spomenula práve moje slová. To, ako som sa podcenila a teraz som to vyhrala a že by to mohlo byť moje životné smerovanie. Som jej vďačná, že v ľuďoch podporuje a rozvíja to, čo vidí, že ich baví. Budem si jej slová veľmi dlho pamätať a spomínať na ne. Obdržala som mnoho pekných slov od ľudí, ktorí sú v moderovaní v televízii a v rádiu doma a vedia, o čom hovoria, a preto ma to veľmi povzbudilo, nakoplo ísť vpred, zlepšovať sa a uvidieť, kam ma to zavedie.

            P. S.: Natuška, ďakujem ti, že si prijala úlohu respondenta v interview ako poslednú pomyselnú disciplínu v súťaži...

                  Prajem ti veľa krásnych ciest vedúcich do cieľa, ktorý je ten tvoj...

                                                                                                                milovníčka sjl❣

             

             

            Interviowať Maxa 😉

            Max Godányi, familiárne nazývaný Maximilián, je neodmysliteľnou súčasťou počúvania umeleckých prednesov poézie a prózy a moderátorských počinov študentiek Gymsu.

            On sa ani len netvári, že ho to baví, on sa niekedy aj pousmeje nad tým, čo počuje, dokonca niekedy... !

            Max je totiž „natáčač“, kameraman a zvukár. Max sa zjaví ako Mary Poppinsová s dáždnikom, zrazu ráno stojí obvešaný všetkými prístrojmi, pripravený od prvého až do posledného zaklapnutia „oka kamery“.

            Max je vždy na druhej strane barikády, ale vždy je spoluhráč...

             

            1.Max, stal si sa „dvorným natáčačom“ komunity milovníkov sjl, aké sú tvoje myšlienkové pochody, keď ťa zas a znova prosíme, či by si nám natočil „videjká“ 😉 na Hviezdoslavov Kubín alebo  na Mladého moderátora?

            Panika, stres, ďalšia zodpovednosť na krku. Po chvíľke stresu príde potešenie, že zas budem robiť na niečom, čo ma baví. Začnem už  hneď vtedy premýšľať, ako čo natočiť. Už dopredu sa snažím si tomu prispôsobiť čas.

            2. Čo všetko si musíš pred nahrávaním pripraviť, aby si bol „pripravený“?

            Hlavne si musím prichystať techniku. Technika zahŕňa: foťák, mikrofón, statív, kopu káblov a programy na celkové spracovanie videí. Keď už mám tieto veci nachystané, tak začnem premýšľať nad približným scenárom podľa predlohy, ktorá mi bola daná. A hlavne ja, ale aj aktéri (súťažiaci) sa musíme pripraviť na to, že budeme natáčať jednu scénku pokojne aj pätnásťkrát, aby to bolo v čo najdokonalejšom stave.

            3. Ako prebiehalo natáčanie videí na súťaž Mladý moderátor?

            Natáčanie prebiehalo ako vždy najprv chaoticky. Po viacerých pokusoch už chaos pominul a potom to išlo ako po masle. Nechýbala nám pri tom ani zábava, a teda aj zábavné momenty, keď sa niečo pokazilo. Môžem to zhodnotiť tak, že ľudia, s ktorými som pracoval, pracovali na dobrej úrovni a celkovo tam bola aj uvoľnená atmosfera.

            4. Max, a čo sa deje po nahratí videí, keď už tvoju robotu nevidíme. Ale pozrieme si hotové video a pozrieme sa na teba, a povieme ti: „Vau, Max!“

            Tak presne túto vec nikto nevidí a často si ľudia neuvedomujú, koľko hodín človek nad tým strávi. Približne mám odsledované, že jedno deväťminútové video robím šestnásť hodín. Počas týchto šestnástich hodín stihnem šesťkrát skolabovať, vyhorieť, poriadne si zanadávať a už keď si myslím, že to mám, tak sa stane, že to video presahuje časový limit a celý proces môže začať odznova.

            Asi si väčšina ľudí povie: „Čo na tom môže robiť šestnásť hodín?“ Tak sa to pokúsim v skratke priblížiť. Treba vybrať správne zábery, postrihať ich na potrebnú dĺžku, odstrániť zbytočné nádychy,  ktoré len zaberajú čas, farebne upraviť video, vytvoriť intro, pridať tam texty a rôzne efekty, ktoré sú obyčajnému laikovi  uniknuteľné, ale človek,  ktorý má na to oko a venuje sa tomu, ich vidí.

            Nikdy nie som spokojný s mojou tvorbou, aj keď ľudia povedia, aké je to super a úžasné. Lebo viem, v čom som to mohol urobiť ešte lepšie, keby som  mal viac času. Ale na druhej strane som vždy šťastný, keď vidím ten finálny produkt.

            Max, ďakujem za svieže odpovede a teším sa spolu s celou komunitou sjl na ďalšie spoločné dobrodružstvá!                                                                                  milovníčka sjl❣

          • Online konferencia

          • Dňa 1.9.2021 sa mesto Šurany zúčastnilo online konferencii, ktorá sa konala v meste Cangzhou v Číne. Organizovalo ju Ministerstvo priemyslu a informačných technológií Čínskej ľudovej republiky a Čínska ľudová republika provincie Hebei. Do konferencii boli zapojené stredoeurópske a východoeurópske štáty, medzi ktoré patrilo Chorvátsko, Česká republika, Rumunsko, Grécko, Maďarsko a Slovensko. Mesto Šurany bolo predstavené krátkou prezentáciou za účasti primátora mesta Šurany Ing. Mareka Oremusa s doprovodom našej žiačky Nátálie Mlatecovej z III.A triedy. Prezentácia mesta bola v spojení s ukážkou tradičného slovenského kroja. Konferencia bola ukončená podpisom slávnostného memoranda o spolupráci v priemyselných a turistických oblastiach.

          • Vstup do budovy školy


          • Milí žiaci,

            dodržujte vstup do budovy školy nasledovne:
            1. a 2. ročník - cez bočný vchod,
            3. a 4. ročník - cez hlavný vchod.
            Rešpektujte službukonajúci dozor a všetky hygienické opatrenia.

            vedenie školy

          • SÚŤAŽ DEPRESEŇ UKONČENÁ A VYHODNOTENÁ 🥳🍁

          • Odborná porota po prehliadkach a ťažkých "rokovaniach" zhodnotila triedy a výsledky sú nasledovné:

            1.miesto - II.A

            2.miesto - IV.B

            3.miesto - III.B

            II.A za svoju výzdobu vyhrala tortu, ktorá im bola slávnostne odovzdaná 27.10. počas Komfortného dňa Spirit Days .

            Výhercom gratulujeme a tešíme sa spolu s Vami na ďalšiu tému súťaže, ktorá je už za rohom...

             

             

             

             

             

             

          • Pomáhame tam, kde treba - vyhodnotenie

          • Milí žiaci, 

            popri vedomostiach si Vážime i Vašu nezištnú pomoc, ktorú ste zrealizovali počas tohto školského roka. Ďakujeme, že ste si všimli vo svojom okolí slabších, osamelých, chorých, ľudí v núdzi, pomáhali ste pri záchrane ľudského života pri autonehode, či pomáhali ste vyčistiť mesto Šurany od odpadkov. Raritou bolo i zmapovanie všetkých smetných košov v meste Šurany i návrh umiestnenia na doplnenie a vybudovanie nových smetných uzamykateľných stojísk v meste, ktoré pomôžu zaviesť v meste elektronickú evidenciu separovaného odpadu. Ešte raz Ď A K U J E M E!

          • Hurá na Gýmeš!

          • „Hurá na Gýmeš!“ povedali si naši druháci  a vyrazili na cestu za poznávaním krás Nitrianskeho kraja. Výstup na jeden z hradov šľachtického rodu Forgáčovcov, dominantu širokého okolia, sme hravo zvládli a na jeho vrchole sa pred našimi zrakmi rozprestreli čarokrásne výhľady na  pohorie Tríbeč. Na slnkom zaliatych pevných hradbách sme si užili niekoľko pekných chvíľ a po návrate domov sme mohli skonštatovať, že účelové cvičenie naozaj stálo zato. Mgr. K. Hoppanová

          • Rodičovské združenie Gymnázia v Šuranoch

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 7. 9. 2021 o 16.00 hod. v jednotlivých kmeňových triedach v budove gymnázia. Spoločná časť RZ sa uskutoční prostredníctvom videohovoru.

            Program RZ:

            1. Vyhodnotenie šk. roka 2020/21,  Ing. Mgr. Alžbeta Danielová, riaditeľka školy.

            2. Vyhodnotenie výchovno - vzdelávacích výsledkov za šk. r. 2020/21, Mgr. Zuzana Demová, zástupkyňa riaditeľky školy.

            3. Správa a hospodárenie RZ za šk r. 2020/21,Ing. Miroslava Záhoráková, predsedkyňa RZ.

            4. Plán práce školy na šk. r. 2021/22, Ing. Mgr. Alžbeta Danielová, riaditeľka školy.

            5. Triedne aktívy s triednymi učiteľmi.

            Rodičovské združenie sa uskutoční s dodržaním aktuálne platných epidemiologických opatrení.(v interieri povinné rúška a vyplnené tlačivo Písomné vyhlásenie návštevníka o bezpríznakovosti - v prílohe).

            vyhlasenie.docx​​​​​​​

        • Imatrikulácia 2021
          • Imatrikulácia 2021

          • Imatrikulačka, opekačka...

            1.6. 2021, Medzinárodný deň detí, bol na GYMSU venovaný imatrikulácii nás prvákov. Imatrikulácia sa za príjemného teplého počasia a super nálady konala na  školskom ihrisku pod taktovkou II.A a II.B triedy. Tento deň sme si užili tak žiaci, ako aj vyučujúci.

             Druháci nás ako prvákov riadne pokrstili, pripravili nám rôzne zaujímavé, kreatívne, ale hlavne vtipné aktivity, plné smiechu a zábavy- pomaľovali nás, tancovali sme stoličkový tanec, spievali a odpovedali na „náročné“ otázky vedomostného kvízu. Napokon sme zložili prísahu a boli nám odovzdané imatrikulačné listy. Najviac sa tešíme práve tomu, že sme oficiálne právoplatnými žiakmi GYMSU. Po imatrikulácii  sme šli na spoločnú opekačku, na ktorej tiež panovala super nálada.

            Pre nás prvákov sa tento deň, na ktorý sme túžobne čakali, stal skutočne nezabudnuteľným. So spolužiakmi sa už nevieme dočkať, kedy budeme  nových prváčikov ako druháci krstiť my.                                                                       Terézia Kečkéšová, I.A    fotogaléria...