• Študenti GYMSU v Nórsku

          • V dňoch 9. až 11. mája sa traja naši študenti Juraj Prusák, Matej Zeleňák a Samuel Steiner spolu s pánom profesorom Mgr. Martinom Blaškom zúčastnili bilaterálnej aktivity SK Klíma – Norway EduClimate Study Tour. Počas pobytu prezentovali projekt EKO GYMSU, čerpali inšpiráciu z ekologických aktivít, ktoré v Nórsku prebiehajú a spoznávali krásy tejto severskej krajiny. 

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme študentom, aby naďalej pokračovali v ekologických aktivitách, ktoré pomáhajú zlepšovať klímu a životné prostredie. 💚

            Podporené z Bilaterálneho fondu z grantov EHP a Nórska.

          • EKO-GYMSU - spätná väzba

          • Vážení občania, 

            my, študenti Gymnázia v Šuranoch, sme Vám doručili na konci kalendárneho roka 2022 leták, ktorého cieľom bolo prispieť k rozšíreniu základných informácií o šetrení prírodných zdrojov, minimalizácii odpadov, trvalo udržateľného rozvoja v oblasti triedenia odpadov, recyklácie a zhodnotenia odpadov. Leták sme pripravili v rámci nášho projektu EKO - GYMSU, ktorý je súčasťou programu SK-Klíma, financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Jeho Správcom je Ministerstvo životného prostredia SR.

            Dovoľujeme si Vás požiadať o krátku spätnú väzbu a zodpovedanie pár otázok do 25. mája 2023:

            https://docs.google.com/forms/d/1sm44MJ9YvNbRyB-iLMKup0L9MvqSpyYKDFB2YRTps5E/edit?pli=1

             

          • Aj Ty v IT

          • Barborka Marenčáková a Kristína Sedláčková sa 27.4.2023 zúčastnili programu Girl’s day 2023 od Aj Ty v IT . V zdravotnej poisťovni v Nitre im predstavili umelú inteligenciu, prácu s aplikáciou boomreach a UX writing. Na konci dňa získali certifikát. Teší nás, že žiačky z našich radov prejavú záujem o technické vedy.  fotoalbum...

        • EKO GYMSU DEŇ ZEME
          • EKO GYMSU DEŇ ZEME

          • Dňa 24.4.2023 sa uskutočnil EKO GYMSU DEŇ ZEME pre všetkých žiakov nášho gymnázia. Na organizácii tohto významného dňa, ktorým sme si opäť pripomenuli dôležitosť DŇA ZEME, sa podieľali žiaci I.B triedy.

            V spoločenskom dome sme si spoločne pozreli film „Po nás potopa“, ktorý vypovedal o zmene teplôt na našej planéte. Druhý film nám priblížil život vtáctva v povodí rieky Dunaj. Na tvorbe spomínaného filmu sa podieľala Michaela Senková, žiačka II.B triedy so svojím otcom. Po krátkej prestávke nasledovala prednáška s RNDr. Jánom Kaňákom zo Slovenského hydrometeorologického ústavu o novej geostacionárnej družici MTG, jej vypustení, vlastnostiach a  prínose v monitorovaní a predpovedi počasia.

            Veríme, že tento deň nás na chvíľu zastavil a vytvoril nám priestor na zamyslenie sa nad sebou samým, ako aj nad prírodou okolo nás a životom ako takým na celej našej planéte.Fotoalbum

        • Odborná exkurzia do Švajčiarska
          • Odborná exkurzia do Švajčiarska

          •  

            V dňoch 17. 4. – 20. 4. 2023 sa naša škola vybrala na odbornú exkurziu do Švajčiarska, ktorej cieľov bolo niekoľko.

            Ako prvý cieľ bolo navštíviť najväčšie prírodovedecké laboratórium v Európe – Paul Scherrer Institute (PSI), kde prebieha výskum procesov, ktoré prebiehajú vo vnútri rôznych látok a materiálov. Program bol manželmi Jurajom a Renátou Krempaskými, ktorí sú dlhoročnými pracovníkmi vedeckého centra, veľmi zaujímavý a dôkladne pripravený. Naša obava, ako je možné zvládnuť návštevu inštitútu 80 účastníkov z gymnázia zo Šurian sa stala neopodstatnená. Každý si to plným dúškom užil. Veda vo Švajčiarsku je skutočne na vysokej úrovni, o čom nás presvedčili rôzne výskumné stanice.

            Ďalším cieľom bolo spoznať krajinu Švajčiarsko. Cestovná kancelária Europa turist nám urobila skutočne zaujímavý program. Návšteva najväčších vodopádov v Európe Rheinfall, lanovkou na Pilatus, tiež návšteva miest Stein am Rhain, Zürich, Luzern bolo pre nás krásnym zážitkom.

            Patrí srdečná vďaka riaditeľke školy Ing. Mgr. Alžbete Danielovej, ktorá exkurziu zorganizovala a zrealizovala spolu s pedagogickým dozorom Mgr. Romanom Čvirikom, Mgr. Martinom Blaškom, Mgr. Petrom Laurom, PhD., Mgr. Alicou Michalkovou i Romanom Štefánikom.

            I takýmto neformálnym vzdelávaním sa naši žiaci stávajú vzdelanejší i rozhľadnejší vo svojom ďalšom životnom smerovaní.

            Ďakujeme všetkým organizátorom i žiakom. Vďaka všetkým môžeme povedať, že exkurzia bola veľmi vydarená.

            Fotoalbum...

          • Dejepisná súťaž

          • Dňa 5.apríla 2023 sa uskutočnilo v Nitre krajské kolo Dejepisnej súťaže študentov gymnázií ČR a SR, ktoré bolo zamerané na obdobie európskych dejín 1945-1975, týkalo sa významných politických, kultúrnych a športových udalostí a taktiež osobností kultúry, vedy a športu. Našu školu reprezentoval trojčlenný tím žiakov III.A, menovite Dávid Petrík, Michal Raučina a Samuel Supek. Ďakujeme im  za  reprezentáciu našej školy.

          • Vzácna návšteva na GYMSU

          • V piatok 14. apríla 2023 našu školu navštívil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Mgr. Andrej Stančík. Témou prednášky a nasledujúcej debaty bola Európska únia a jej štruktúry, situácia na Ukrajine, ale aj šírenie dezinformácií a kritické myslenie. Študenti ho vo viac ako hodinovej diskusii zahrnuli kvantom podnetných otázok, na ktoré ochotne odpovedal. Teší nás, že si vo svojom programe našiel čas, aby hovoril so študentmi o aktuálnej situácii a problémoch doma i v EÚ. Diskusia bola pre študentov veľmi pútavá a nakoniec ju ocenili potleskom.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

        • Zlato pre MHK Martin
          • Zlato pre MHK Martin

          • Hokejistky MHK Martin po dlhých 14 rokoch získali titul v slovenskej extralige. V rozhodujúcom piatom zápase finále play-off zdolali Popradské líšky 3:2 po predĺžení a v dramatickej sérii uspeli 3:2 na zápasy. Sme hrdí, že práve súčasťou tohto víťazného tímu je Miška Senková z II.B triedy nášho gymnázia. Miška fandíme Ti, srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa zdravého športového zápolenia v Tvojom obľúbenom športe. 

            Fotogaléria...

          • Premiéra filmu „Za frontom front“

          • Neobyčajné dielo nášho žiaka Jakuba Bartoša

            Dňa 1. 4. 2023 mali možnosť zástupcovia z našej školy na čele s pani riaditeľkou Ing. Mgr. Alžbetou Danielovou v kultúrnom dome Dolný Ohaj zhliadnuť premiéru filmu „Za frontom front“, ktorý bol natočený pod taktovkou žiaka našej školy II.A triedy Jakuba Bartoša. Hraný film je situovaný do obdobia začiatku II. svetovej vojny a podáva memento hrôzostrašnej vojny. Vo filme hrali dôležité úlohy ďalší žiaci Rastislav Šimonek II.A, Terézia Kečkéšová III.A,  Samuel Supek III.A. Matej Kostolný, III.A a Patrik Polák II.A trieda. Unikátnosť diela ocenil i predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Ing. Branislav Becík, PhD. Všetkým žiakom ďakujeme za zmysluplnú prácu a snahu, ktorú vložili do tohto diela. Sme presvedčení, že film bude zaradený v najbližšej dobe do vyučovacieho procesu nielen na našej škole.

        • Celoštátne kolo OANJ - 1. miesto
          • Celoštátne kolo OANJ - 1. miesto

            • Dňa 29.3.2023 sa na SOŠ elektrotechnickej v Trnave uskutočnilo celoštátne kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 2B sa náš študent Patrik Žák z III.B triedy umiestnil na  1. mieste a tým si zopakoval 1. miesto z krajského kola.

              Patrikovi ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy aká sa len tak nevidí a srdečne  blahoželáme. Fotoalbum...

        • Stredoškolská odborná činnosť v školskom roku 2022/2023
          • Stredoškolská odborná činnosť v školskom roku 2022/2023

          • Vypracovanie prác stredoškolskej odbornej činnosti je neodmysliteľnou tradíciou našej školy. Každoročne sa tejto aktivite na hodinách slovenského jazyka a literatúry venujú tretiaci. Jej výsledkom je samostatná písomná práca  pod vedením odborného konzultanta. Žiaci v nej riešia teoretické a praktické úlohy z rôznych oblastí, pričom témy sú skutočne rôznorodé. Inak tomu nebolo ani v tomto školskom roku. Žiaci pri písaní svojich prác prejavili odborné tvorivé myslenie a kreatívni boli aj pri ich obhajobách pred  členmi odbornej poroty.

            Do školského kola SOČ- ky sa zapojilo pätnásť žiakovdesiatimi prácami, s ktorými postúpili do krajského kola SOČ, kde súťažili v siedmich odboroch:  

            01- Problematika voľného času

            Matej Kostolný (III.A): Futbalový rozhodca očami diváka         

            Bibiana Trstenovičová a Katarína Trstenovičová (III.B):  Povedzme to za nich

            04- Biológia

            Ján Štepník (III.A): Prečo spíme

            06- Zdravotníctvo a farmakológia:

            Veronika Štefániková a Lea Zeleňáková (III.A): Diabetes mellitus- vedomosť  a nevedomosť

            Simona Gajdošíková (III.A): Jedlo ako droga

            12- Elektrotechnika, hardware, mechatronika

            Bernadett Baloghová a Emma Kolláriková (III.A): Meranie srdcového tepu pomocou Mikrokontroléra Arduino

            13- História, filozofia, právne vedy

            Matej Kodada a David Petrík (III.A): Izraelsko- palestínsky konflikt

            15- Ekonomika a riadenie

            Kristína Sedláčková (III.B): Podprahové techniky v supermarketoch a hypermarketoch

            17- Pedagogika, psychológia, sociológia

            Barbora Bédiová a Paulína Chudá (III.A): Čo sa skrýva pod maskou?

            Terézia Kečkéšová (III.A): Každá sekta a každé falošné náboženstvo začína slovami: „Boh ku mne prehovoril...“

            Tohtoročná konkurencia v KK SOČ bola silná, naši žiaci však svoje práce obhájili a odprezentovali na vysokej kvalitatívnej úrovni. So svojimi prácami sa umiestnili na 4. mieste.

            Stredoškolská odborná činnosť je možnosťou naučiť sa pracovať s odbornou literatúrou, bádať, objavovať nové, overovať známe aj neznáme,  čo žiakom pomôže pri štúdiu a písaní odborných prác na vysokej škole.

            Na súťaž sa naši tretiaci  pripravovali zodpovedne,  preto môžeme povedať, že víťazmi sú všetci, ktorí sa zúčastnili krajského kola stredoškolskej odbornej činnosti.

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu GYMSU.

            Mgr. K. Hoppanová

             

             

        • Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 24. 3. 2023 sa v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove uskutočnilo okresné kolo  vedomostnej súťaže „ Čo vieš o hviezdach“. Radovan Vida a Tomáš Hubina postúpili do krajského kola súťaže v Nitre. Radovan Vida sa umiestnil na II. mieste a Tomáš Hubina na III. mieste. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Fotoalbum Čo vieš o hviezdach...

          • Dlho očakávaná premiéra filmu "ZA FRONTOM FRONT" od našich gymnazistov

          • Teší nás, že naši gymnazisti sa zapájajú do zmysluplných projektov.

            Nenechajte si ujsť prvý dolnoohajský hraný film s názvom "ZA FRONTOM FRONT", v ktorom účinkujú aj naši gymnazisti.

            Scenár filmu Za frontom front je inšpirovaný spomienkami Alexeja M. Sadilenka, vojnového hrdinu, ktorý bojoval v SNP. Sadilenko žil v predvojnovom čase na sovietsko-nemeckom pohraničí (na území dnešného Bieloruska). Keď vojská fašistov v roku 1941 vpadli do Sovietskeho zväzu, bol jeden z prvých, čo uzreli súmrak blížiacej sa dlhoročnej vojny. Netrvá dlho a Sadilenko spolu s družstvom ženistov prekročí front a začína pôsobiť ako partizán. Film v réžii Jakuba Bartoša a podľa scenára Milana Slobodníka je dielom dolnoohajskej mládeže a nadšencov histórie v Dolnom Ohaji.

          • Čistenie brehov Malej Nitry - poďakovanie

          • Ďakujeme všetkým, ktorí v sobotu 4.3.2023 priložili ruku k dielu a ukázali, že im osud nášho mesta a životného prostredia nie je ľahostajný. Spoločnými silami sme vyčistili brehy Malej Nitry od odpadkov a sprístupnili časť dlho zarasteného chodníka popri nej. Ďakujeme pánovi primátorovi Marcelovi Filagovi a Mestu Šurany za pomoc a podporu. Počasie nám prialo a tak sa nám podarilo vyzbierať aj nemalú kopu odpadu. Dúfame, že sa nám všetkým podarí udržať mesto čisté čo najdlhšie.  Fotoalbum...

            Mládežnícka platforma mesta Šurany & Gymnázium Šurany 😊

        • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU
          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • Dňa 16. 2. 2023 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom naše gymnázium reprezentoval žiak III. B triedy Patrik Žák. Patrik vybojoval vynikajúce 1. miesto a s ním aj postup do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční v marci.

            Blahoželáme a držíme palce na celoštátnom kole!

          • Valentínska kvapka krvi

          • Dňa 15. februára  2023 o 10:00 hod. sa v Národnej transfúznej službe Nové Zámky uskutočnil odber krvi, ktorého sa zúčastnili aj študenti nášho gymnázia. Všetkým darcom veľmi pekne ďakujeme. R.Čvirik  Fotoalbum...

        • Inšpirujme sa dialógom
          • Inšpirujme sa dialógom

          • Diskusia  MLADÍ ĽUDIA V CENTRE ZÁUJMU SPOLOČNOSTI A POLITÍK sa uskutočnila v sobotu 4.2.2023 na Mestskom úrade v Šuranoch. Toto diskusné stretnutie je aktivitou, jednou z mnohých, v projekte “Inšpirujme sa dialógom“. Projekt  je realizovaný Nitrianskou krajskou radou mládeže v spolupráci s ICM Topoľčany, KC Kompas Nové Zámky, MC Kontakt Levice a ZIPCeM v rámci európskeho programu Erasmus+. Zučastnili sa aj naši žiaci. Inšpirativne príbehy, diskusia a dôležitými dospelími či zábavný kviz na koniec. Diskutovala s nami aj naša pani riaditeľka, Ing. Mgr. Alžbeta Danielová či novozvolený primátor mesta Šurany Marcel Filaga. Veríme, že si naši mladí splnia svoj sen a v meste Šurany bude funkčný mládežnícky parlament.  Fotogaléria...

          • Stretnutie študentov so zástupcami FF UKF v Nitre

          • Dňa 7.2.2023 sa študenti 3. a 4. ročníka mali možnosť stretnúť s vedúcou katedry romanistiky a germanistiky  FF UKF v Nitre prof. PaedDr. Evou Stranovskou , PhD. a jej zástupcom pre sekciu germanistiky  Mgr. Ervínom Weisom, PhD., ktorí ich informovali o možnostiach štúdia na fakulte v akademickom roku 2023/2024. Študenti získali cenné informácie o študijných odboroch, prijímacom konaní ako aj o programe Erasmus +, ktorým škola každoročne umožňuje študentom študovať aj na univerzitách v zahraničí. fotogaléria...